Fuga din Rai. Noul Regat al Amazonienilor
Recent, în episodul intitulat ”Prima Unire. Geneza Poporului Român. Atlantida”, am scris despre sosirea unor Oaspeți Astrali, în frunte cu Poseidon sau Semyaza, în capitala Amazoanelor, în urma căreia primii s-au însoțit cu frumoasele pământence. Că acești nou-veniți în Bărăgan aveau puteri supranaturale o dovedește fuga temutelor războinice spre Apus, peste munți. Fugarii erau conduși de regina Leukippe, ce-l avea alături pe prințul consort Evenor. Ei mai sunt cunoscuți și ca Adam și Eva, dar povestea lor a fost mult denaturată de ”Vechiul Testament”. Bărăganul, patria Amazoanelor, a cărui denumire vine de la BELA G(H)INES ”Femei Minunate”, se mai numea și HELIS ”Însoritul; Solarul; Cerescul”, și, până în zorii Evului Mediu, o cetate getică, din vatra fostei capitale amazoniene, s-a numit Helis, ajungând celebră sub conducerea marelui rege Dromichaites. În favoarea traducerilor corecte ale acestui străvechi toponim avem grec. Helios - Zeul Soarelui, precum și engl. holy ”sfânt”. Pentru fugarii care stăpâniseră mai înainte locul, acesta era chiar Raiul, tărâmul cel mai însorit și mănos, rămas în miturile grecești și romane ca un tărâm divin, numit Helysion, respectiv Elysium, sau Câmpiile Elysee.
Aici, după legendele antice, ajung după moarte eroii virtuoși. În Câmpiile Elysee, se află pășuni înfloritoare și domnește o veșnică primăvară, nu plouă, nici nu ninge, nu e frig și nu e cald, iar Zefirul, domolit, aduce o adiere răcoroasă și plăcută. Este Paradisul atâtor mitologii, inclusiv Edenul din ”Vechiul Testament”. În fine, episodul a dus, în ”Biblie”, la cel cunoscut sub titlul de ”Izgonirea din Rai”.
După ce au trecut munții, Amazonienii, sub conducerea Evei, adică a reginei Leukippe, cum e numită în dialogul ”Kritias” al lui Platon, au întemeiat noi cetăți, iar capitala lor este atestată de sursele antice ca THEM IS KYRA ”Cetatea Doamnelor; Fortăreața Frumoaselor”; cf. lat. domus ”dom; casă”; slav. dom ”casă”; iz ”din; de la”; rom. chera, chiră ”doamnă; cucoană”; Chira (nume); grec. kyria ”doamnă”; lat. cara ”dragă; iubită; scumpă”. Fiind ei fugari, râul care străbătea noua capitală se numește până astăzi Bega; cf. slav. bega ”fugă”. Astăzi, cetatea THEMISKYRA se numește Timișoara, după ce a trecut prin forma *THEMISHYRA. Iată de pe când a început istoria noastră, de altfel cea mai veche din lume!
În fine, un avanpost al Amazoanelor a fost TIBISCO ”Fetele; Domnițele”; cf. rus. devușka ”fată”. I s-a mai zis și TIB ISCON ”Cetățuia celor Pribegi”; cf. geto-dac. dava ”cetate”; rom. Deva; alban. tapje ”cetățuie”; rom. a izgoni. Așezarea este localizată de arheologi în apropierea actualului municipiu Caransebeș, și apare pe hărțile antice și sub denumirile TIBISCUS și TIBISCUM.
Nu doar Themyskira și Tibisco sunt argumente hotărâtoate pentru localizarea Noului Regat al Amazonienilor în actualul Banat. Pe când eram jurnalist la ”România liberă”, am fost în deplasare, la 17 Februarie 2001 în comuna Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin, fostă Valea Rudăriei. Acolo, un localnic, care nădăjduiesc că mai trăiește, pe numele lui - Milică Soameș, mi-a arătat o stâncă înaltă, cu chip de om, zisă ADAM. Cu câțiva ani înainte, mi-a mai spus Milică Soameș, lângă Adam era și EVA, dar s-a prăbușit...
Adrian Bucurescu