vineri, 16 iulie 2021

Ispitirea Sfântului Anton

 


                                                                   Triptic de Hieronymus Bosch

Grădina Desfătărilor

 


                                              Triptic de Hieronymus Bosch

Musafirii Nopții de Sabat

 

 


 

          Universul magic

 

     Între participanții la Noaptea de Sabat se numără draci, strigoi, moroi și vrăjitoare. Strigoii se fac din copiii uciși de mamele lor, din oamenii care s-au vândut diavolului sau din sinucigași. Pot fi văzuți și recunoscuți numai de cei născuți Sâmbăta. Ei provin și din morții lăsați singuri noaptea, pe sub care au trecut o pisică, un șoarece sau un câine. Interesantă, în privința lor, este credința în reîncarnare, de obârșie geto-dacică, după care sufletele celor prefăcuți în strigoi, după un anumit timp de la moarte, se vor întrupa iar în oameni, dar vor trăi în alte locuri decât cele în care au trăit în viața precedentă. Dacă însă strigoiul întâlnește acolo pe cineva cunoscut, om sau animal, moare imediat și pentru totdeauna. Alți strigoi se prefac în fluturele cap-de-mort. Strigoii trăiesc pe pământ și chiar fac copii, prin conviețuire cu strigoaicele. Ei vin pe pământ mai ales în nopțile cu Lună, până la primul cântat al cocoșilor. 

 


     Mai rele sunt strigoaicele sau vidmele. În Noaptea de Sabat, ele merg de se bat cu dracii la hotar. Acolo fac un foc mare și dănțuiesc. Diavolii vin în jurul lor și nu le dau pace, însă ele îi împung cu furci și le dau cu lopata în cap. Această hârjoană este plină de larmă și se aude până departe. În acea noapte, câinii și lupii, care aud această hărmălaie, urlă prelung și se ascund pe unde pot. Locurile de petrecere se află mai ales prin cimitire, biserici ruinate sau răspântii, unde strigoii se întâlnesc cu moroii și încing o horă mare în văzduh. Strigoaicele, despletite și despuiate, chiuie și se învârtesc amețitor, în vreme ce vântul șuieră iar huhurezii și cucuvelele cântă.


 

     Moroii sunt cunoscuți în lumea modernă sub numele de vampiri. Ei se nasc cu o căiță pe cap și cu o cămașă pe trup. Un astfel de copil e născut de o femeie care, pe când era însărcinată, a băut apă spurcată, unde un drac și-a lăsat balele. Diavolul vine la acest prunc și îi pune pe cap o tichie roșie ca a lui, iar copilul când se naște are pe cap o tichie de moroi. Sufletele celor născuți moroi își părăsesc trupul și umblă prin lume, făcând numai rău. Ei deoache, mai ales cei cu sprâncenele îmbinate. Ca să supraviețuiască, sug sângele oamenilor și iau mana de la vite și de la holde.



     Vrăjitoarele care dansează la balurile de Sabat sunt despletite, complet dezbrăcate ori numai într-o cămașă, având agățat pe spate un motan negru. Unele își împodobesc părul cu lilieci vii. La dans, dracii și le aleg pe cele mai frumoase. Când se împerechează cu ele, diavolii își iau chipuri de țapi sau de alte animale, iar ochii le sunt roșii, fosforescenți. Uneori, dansatorii se prind roată sau țopăie spate în spate, și numai cei ce nu și-au găsit perechea dănțuiesc singuri. Dansul este acompaniat de ritmul unei dairele, de un flaut sau fluier, de o vioară și o tobă.


      Această petrecere drăcească durează numai până la primul cântat al cocoșilor, când se deschide cerul, și îngerii, înarmați cu lăncii, săbii, arcuri și săgeți, zboară spre pământ, alungându-i pe cei necurați și omorându-i pe cei ce nu au apucat să se ascundă sau să fugă. 

     

     P.S. Toate imaginile acestei postări sunt preluate după opere ale pictorului Francisco de Goya.

                                                                                                                    Adrian Bucurescu