Regele Darius și-a concentrat atacul principal asupra Dobrogei de astăzi și a înaintat cu cea mai mare parte a armatei sale de-a lungul coastei mării, găsind la Geții din Moesia o mare rezistență. Aceștia s-au apărat cu vitejie, au fost învinși însă de armatele persane și au fost siliți să-l urmeze pe rege în timpul campaniei sale. Numai că norocul i-a părăsit pe Perși în stepele Scyților și Geții și-au redobândit libertatea.
Bergner, Rudolf, Siebenburgen..., Leipzig, Hermann Bruckner, 1884, p. 215.
(Dacii) au dobândit în folosirea armelor o atât de mare îndemânare, încât aproape niciunul din cuceritorii lumii nu i-a putut înfrânge complet. Înaintea domniei lui Caesar le era ușor să pună pe picior de luptă 200.000 de oameni. Dar curând după aceea au slăbit datorită separărilor, încât pe vremea Octavianus Augustus oastea lor nu depășea niciodată cifra de 20.000 de oameni. Cu toate acestea, Augustus nu i-a putut învinge, atât din pricina vitejiei lor extraordinare, cât și datorită alianțelor daco-germane și a invaziilor lor comune în provincii romane depărtate una de alta.
Gebhardi, Ludewig Albrecht, Geschichte des Reichs Hungarn und der damit verbundenen Staaten, I. Theil, Leipzig, 1778, p. 46.