duminică, 15 mai 2016

Brejnev şi Honecker, pe Zidul Berlinului. Foto: Maria Karakis


Povestea vorbei


     A întoarce-o ca la Ploiești



     Zicala a întoarce-o ca la Ploieşti are tâlcul de a întoarce vorba altfel decât fusese anterior, şi este explicată, de obicei, prin introducerea căilor ferate în România, când trenurile îşi schimbau sensul de mers la actuala staţie Ploieşti-Sud.
     Alţii explică expresia prin aşa-zisa "Republică de la Ploieşti", ai cărei protagonişti, puşi sub acuzare, au fost achitaţi de tribunal. Toţi dintre ei s-au manifestat apoi ca... monarhişti, iar Alexandru Candiano-Popescu, şeful "revoluţiei" de la Ploieşti, a ajuns chiar adjutant al regelui Carol I! El participase şi la detronarea lui Cuza! Această "mişcare de macaz" a atras mânia lui Mihai Eminescu, care scria astfel, în ziarul "Timpul", din 9 Decembrie 1880: "Când un om ce, după propria mărturisire, soldat fiind, a luat parte la răsturnarea suveranului său şi care, după ştiinţa tuturor, a proclamat răsturnarea domnitorului la Ploieşti, devine sub domnul Brătianu adjutant domnesc, ataşat ca om de încredere pe lângă suveranul pe care a voit să-l răstoarne, domnul Brătianu va permite tuturor rebelilor libertatea de-a conchide că impunitatea unui atentat la siguranţa statului şi a formei de guvernământ, e, sub domnia sa, un titlu de recomandaţie pentru a înainta pe scara ierarhiei sociale". 
     De fapt, zicala cu Ploieştiul este mult mai veche, anume de pe vremea Geto-Dacilor, când, pe locul actualului oraş, activau preoţii numiţi PLEISTAI, model al celebrilor esenieni. Iată ce scria istoricul Flavius Josephus, în "Antichităţile iudaice": "Ei nu trăiesc prea diferit de lume, dar viaţa lor aminteşte în cel mai înalt grad de cea a Dacilor numiţi pleistai".
     PLEISTAI însemna ”Forță”, iar din acest tâlc româna a moștenit vlastă ”dinamism, energie, forță, impetuozitate, putere, robustețe, tărie, vigoare, vitalitate, vlagă”. Dar cum forță sau putere înseamnă și ”greutate”, adică ”necaz”, tot din PLEISTAI s-a format și a se pleoști ”a se lăsa în jos sau într-o parte, pierzându-și forma, poziția normală; a devia; a deveni deprimat; a se indispune”. Așadar, a întoarce-o ca la Ploiești înseamnă a devia, a întoarce vorba altfel decât fusese anterior!


                                                                                                           Adrian Bucurescu