duminică, 20 decembrie 2020

Zodia Capricornului la Atlanți și la Români

 


           Rânduiala Zodiei Capricornului este între 22 Decembrie și 19 Ianuarie. 


     Peste tot scrie că Zodiacul ar fi apărut în Mesopotamia, fiind apoi dezvoltat de Babilonieni. Nimic mai fals. Începutul tuturor științelor fundamentale, cu ecouri până astăzi, s-a aflat în Imperiul Atlant, primul din lume. Așa s-a întâmplat și cu Astrologia, respectiv cu Zodiile, care exprimă răstimpurile anotimpurilor specifice zonei temperate, unde se afla și capitala Imperiului, adică pe actualul teritoriu al României. 

     Un exemplu în acest sens este Zodia Capricornului, căreia în popor i se mai spune și Țapul sau Cornul de Capră. Ca și la celelalte, cheia acestei zodii se află în limba tracă, moștenitoare directă a celei atlante. Astfel, între neamurile trace este atestat și cel numit KEBRENOI, care ascunde și sensul originar al zodiei din toiul iernilor noastre, anume KE B'RE NOI ”Cu Multă Zăpadă”; cf. rom. cu; prea; nea

 


     Că aceasta este o traducere corectă o demonstrează moștenirile din latină: hiberna ”tabără de iarnă”; hiberno ”în timpul iernii; a ierna; a petrece iarna”; hibernus ”de iarnă; vijelios; furtunos”. Din B'RE NOI româna a moștenit forma arhaică fărină ”făină”, adică ”Asemănătoare Zăpezii”; cf. rom. a părea; văr; latin. par ”asemănător; egal; semen; tovarăș; soț”; rom. nea. Tot din BRENOI, româna a moștenit brumă, iar latina, bruma ”ziua cea mai scurtă a anului; Solstițiul de Iarnă; începutul iernii; timp de iarnă; iarnă”. 

     Dar cum s-a ajuns de la Zăpadă și Iarnă la Capră, la Corn și la Capricorn? Destul de simplu, căci și atlanta și traca puteau fi înțelese după tonuri, accente și context. Așadar, KE B'RE însemna și ”Cu Coarne”; cf. rom. cu; alban. bri ”corn; antenă de melc”; rom. capră; latin. capra ”capră”; Capra ”Constelația Caprei”; alban. gaforre ”capricorn”. 

 


     De la KE BRE NOI ”Cu Cornul Vrăjit” - cf. rom. cu; alban. bri; rom. noi ”recuzită pentru descântece și leacuri”; apă de noi ”apă neîncepută” - vine și celebra legendă antică cu Cornul Abundenței, cornul fermecat al unei capre cu laptele căreia nimfa  Amaltheea l-ar fi crescut pe însuși Zeus. Din recunoștință, Zeus a prefăcut unul din coarne în CORNUCOPIA ”Cornul Belșugului”, care este plin întotdeauna cu tot ce-și dorește posesorul. Aceasta este KEBRE NOI ”Capra Vrăjită”, prezentă și în basmele noastre. Desigur, de la KEB'RENOI vine și denumirea de Căpriana a celebrei mânăstiri din Basarabia, precum și al localității dobrogene Cavarna. Dar ce frumos și totodată uimitor, denumirea unui sat din județul Iași: Coarnele Caprei! Iată o mărturie superbă a legăturii dintre Atlanți și urmașii lor direcți, Românii!

     Tot din KEBRENOI vine și un supranume al lui Apollon-Zalmoxis în ipostaza de Crainic Ceresc, căci KE B'RE NOI însemna și ”Cu Cornul Sună; Din Corn Sunând”; cf. rom. cu; alb. bri; rom. capră; latin. capra; alban. gaforre; rom. nai

 


     O statuetă de bronz aurit, reprezentându-L pe Apollon cu un corn de vânătoare în mâna dreaptă a fost descoperită pe malul de Apus al Lacului Sacru al Geților, adică exact pe locul unde S-au născut Gemenii Divini, la un Solstițiu de Iarnă.


 

     Tot astfel, de la  KEBRE NOI ”Capra Fermecată”, încă mai umblă Capra cu ceata colindătorilor, în timpul Zodiei Capricornului.


 

     Dar să ne întoarcem la zodie! În popor se spune că Țapul sau Cornul Caprei, pentru că numai un corn se vede în constelație, e țapul omului care s-a luptat cu Diavolul.

     Într-un vechi ”Gromovnic” românesc scrie: ”CORNUL DE CAPRĂ: Dă va tuna în număr Cornului de Capră, atunci va fi ploi treizeci sau patruzeci de zile. Și între împărați va fi urgie și gâlciavă mare și pieire. Și în toate părțile va fi foamete și războaie. Și dă buri mari, corbilor va fi pieire. Și în oameni va fi neputință. Iară dă va fi cutremur în laturea dăspre Apus, vor muri dă foame și un mare cu muierea lui va muri. Iar dacă va tuna întru Amiazăzi sau va fi cutremur, multe roduri vor pieri. Iar dă va fi cutremur noaptea, va fi nevoi, greotate și ucidere mare. Și să vor turbura cetățile. Și va fi suspinuri multe și lacrime multe. Și cei dăspre mare să vor turbura. Iarna va fi mare. Și gâu mult va fi”. 

     Capricornul este al zecelea semn astrologic al Zodiacului, care este asociat cu Constelația Capricorn. În astrologie, Capricornul este considerat a fi un semn introvertit, de pământ, și unul din cele patru puncte cardinale. Este guvernat de planeta Saturn, iar faptul că este al zecelea semn zodiacal este asociat cu a zecea casă astrologică.

     Capricornul este reprezentat fie ca o capră obișnuită, fie ca o ființă cu cap și picioare de capră și coadă de pește.

     Despre cei născuți în Zodia Capricornului se spune că sunt inteligenți, foarte bine organizați, muncitori și responsabili, perseverenți și ambițioși, dar și foarte corecți și loiali. Pietrele prețioase cele mai norocoase pentru ei sunt: agata, serpentinul, malahitul, opalul, rubinul și onixul.


                                                                                                               Adrian Bucurescu

Solstițiul de Iarnă

 

 

                                                  Iarna și Lumina Zilei se întăresc