vineri, 8 decembrie 2017

Mărturii despre Geto-Daci




     (...) numele tuturor orașelor ce există în (Dacia) se termină cu aceste două silabe - dava, deci Moldava, Utidava, Decidava, Comidava, Singidava, Neutidava, Sergidava, Marcidava; care toate au fost cetăți ale vechilor Daci.

               Huszti Andras, O es ujj Dacia, f. 1., 1791, p. 5.

     O regiune se deosebește, prin ceea ce a păstrat, de celelalte. Pe culmea unui munte înalt, dintre trecătoarea Vulcan și Mureș, nu departe de izvoarele Streiului și Jiului, azi nu mai întâlnim decât păduri, munți sălbatici și abisuri înfricoșătoare, o sălbăticie completă. Dinspre Miazăzi omul nu poate avea acces decât cu osteneală, mergând pe jos și, la fel, dinspre Apus, peste Bosorod. Regiunea devine mai accesibilă numai dinspre Orăștie. Cu toate acestea, în regiunea aceasta fără locuitori a existat cândva un număr mare de localități și extrem de numeroși trebuie să fi fost oamenii care s-au așezat în acești munți. Locul principal de așezare al acestor vechi locuitori se afla pe culmea Grădiștei, care mai poartă și azi numele de Varhegy (Muntele Cetății). Interesul pentru regiunea aceasta a fost stârnit de faptul că țăranii au găsit aici o mulțime de monede grecești cu Lysimachos și Kozon.

               Bergner, Rudolf, Siebenburgen, Leipzig, Hermann Bruckner, 1884, p. 225 - 226.

     Dacii l-au ales acum ca rege pe Cotyso, care a devenit foarte periculos pentru împăratul Augustus; Cneius Lentulus l-a învins și Cotyso a căzut în luptă. El ar fi construit Choizyn sau Chotin.

               Neigebaur, J. F., Beschreibung der Moldau und Walachei, Breslau, Joh. Urban Kern, 1854, p. 39.