luni, 22 mai 2017

Mărturii despre Geto-Daci






     (...) Lisimah a trecut în războiul acesta peste Dunăre în Dacia sau în țara Geților; căci, se spune că în una din acțiunile sale împotriva Geților s-ar fi rătăcit în stepa getică și ar fi fost prins de către regele get Dromichaetes. Principele acesta l-ar fi ospătat (...) dovedindu-i că prietenia Geților îi poate fi foarte avantajoasă, în schimb supunerea acestora i-ar fi inutilă. Faptul acesta l-ar fi convins pe Lisimah să renunțe la proiectele sale de cucerire și să încheie cu Geții o alianță clară. 

                     Gebhardi, Ludewig Albrecht, Geschichte des Reichs Hungarn und der damit verbundenen Staaten, I. Theil, Leipzig, 1778, p. 55 - 56

     Istoria (lui Dromichaetes) se petrece în anul 3717 de la facerea lumii și 283 î.e.n. Amintirea adversarului său Lisimah ne-au păstrat-o însă tot felul de monede, de mărimea unui zlot, care se descoperă din când în când la săpături. Wolfgang Bethlen relatează că în tezaurul prințului Johann Sigismund s-ar fi aflat, la moartea acestuia, 4.000 monede de aur ale acestui prinț grec.

                     Die Geschichte von Siebenburgen in Abend Unterhaltungen, Sibiu, Martin Hochmeister, 1784, p. 26