marți, 9 martie 2021

Două Aurore Boreale în România


          Mistere Zalmoxiene


     Pentru fizicieni și meteorologi, fenomenul cunoscut sub numele de Aurora Polară nu are nimic neobișnuit. Ei îl definesc ca pe o lumină difuză, de culoare verde-pal sau roșiatică, sub forma unui arc de lumină, din care țâșnesc raze, benzi, draperii, coroane și altele, cu aspecte feerice. Fenomenul apare în timpul nopții în straturile înalte ale atmosferei, îndeosebi în ținuturile polare, ca efect al devierii de către câmpul magnetic terestru a traiectoriilor particulelor electrizate emise de Soare. Aurorele din emisfera nordică se numesc Boreale, iar cele din emisfera sudică, Australe. 


     În vremurile străvechi, popoarele nordice se înspăimântau când ”cerul lua foc”, crezând că e vorba de duhuri care se ceartă și se luptă în văzduh. Repetându-se pe acolo destul de des, fenomenul nu a mai produs teamă. Laponii îl leagă de cultul strămoșilor. Iată un frumos Cântec al Aurorei Boreale din folclorul lor:

     Uită-te la zarea de foc

     Cum își apropie umbrele,

     Roșia zare pe care plutesc

     Prietenii și moșii tăi!


     Nu tremura în fața ei!


     Vezi potopul verzilor flăcări,

     Vezi perdeaua de aur mișcător.

     Cât de mari, de buni și înțelepți

     Sunt morții noștri!


     Și în ținuturile europene de mai la Miazăzi, apare Aurora Boreală, ce-i drept, foarte rar. Colindând eu în lung și în lat țara, pe când eram ziarist, am notat câteva denumiri populare ale amurgurilor spectaculoase, pline de culori strălucitoare: Visul lui Dumnezeu, Grădinile Îngerilor sau Palatul Zorilor. Dar pentru Aurorele care apar în țara noastră noaptea termenul special este Ziorele, denumire moștenită  din bătrâni, care se pare că le văzuseră.  

     De altminteri, în mitologia românească avem și Zâna Zorilor, adică Aurora, ecou al Patroanei Dimineții la Atlanți și la Traci, Ariadne, supranumită și Roramis.

     Ei bine, aflând că în luna Noiembrie 1989, la 20 km de Stația Meteorologică de la Joseni, au fost semnalate Două Aurore Boreale, și legând fenomenul de Evenimentele din Decembrie, același an, m-am întâlnit în cercetările mele cu toponimul tracic ZORODA, și râvnind la inițierea în Misterele Zalmoxiene, m-am gândit la un Fapt Divin, legat de Cei Doi Gemeni Cerești din tradițiile strămoșilor noștri. Așadar: 1. ZORO DA ”Două Aurore; Două Lumini; Două Vederi; Două Vedenii; Două Priveliști”; cf. rom. zori ”auroră”; a zori, a zăori, a ziori ”a se lumina de ziuă; a se ivi”; jar; a zări; zare; doi, două; latin. duo, duae, duo, alban. dy ”doi; două”. 2. Z-ORODA ”Care (se) prezintă; Care (se) vestește; Care (se) prevestește; Care (se) distinge; Care (se) luminează; Care (se) inițiază”; cf. rom. se; rus. za ”pentru”; rom. a (se) arăta; urat; urează; a arde; latin. oratio ”orație; vorbire; facultatea de a vorbi; darul vorbirii; discurs; cuvântare; rescript imperial; rugăciune”; irradio ”a lumina cu razele sale; a iradia; a străluci”; ars, artis ”artă; pricepere; talent; calitate”. 3. ZORODA ”Prevestire; Înștiințare; Inițiere; Iluminare”; cf. rom. soartă; a sorti; latin. sors, sortis ”sorți; tragere la sorți; soartă; destin; condiție; stare; rang”. 


     Cele Două Aurore Boreale din Harghita au fost Gemenii Divini, căci Zeii și Îngerii nu Se arată pe pământ cu chipuri umane, ca în icoane și în povestiri, ci în chipuri de Lumini, de Focuri, de Energii. Cei Doi Zalmoxis au prevestit în Noiembrie 1989 ceea ce s-a întâmplat luna următoare, adică Evenimentele din Decembrie, pe acest greu încercat al nostru pământ. Zeii noștri nu ne-au uitat, ci ne-au dăruit Forța Extraordinară de a doborî Răul. Amin!

      

                                                                                                          Adrian Bucurescu


     În noaptea de 5 Noiembrie 2023, în jurul orei 19, pe cerul României și al țărilor vecine a apărut Aurora Boreală!