luni, 21 iunie 2021

Petru Cercel

 


                                            Voievod al Țării Românești: 1583 - 1585

Catedrala și fortăreața Petropavlovskaia

 


                                                                                   Sankt Petersburg. Rusia

Zodia Racului la Atlanți și la Români

 


     Zodia Racului este orânduită între 22 Iunie și 22 Iulie. Pe vremea primilor Atlanți, această zodie nu avea nicio legătură cu racul. Pe atunci, denumirea ei era RA AKUS ”Soarele la Apogeu; Lumina la Vârf; Strălucire Maximă”; cf. rom. Rai; rouă; rui ”arămiu; roșcat; roșcovan; roșiatic”; egipt. Ra - Zeul Soarelui; rom. ac; aga; latin. acus ”ac de cusut”. Era vorba desigur de Solstițiul de Vară, cu care începe această zodie. Cu vremea, sintagma formată, RAAKUS, a ajuns să însemne ”Strălucire; Ardență; Înțepătură; Imbold; Iluminare; Luminozitate; Luciu; Curățenie; Purificare; Spălare; Acvatic” și astfel limbile atlante și post-atlante au format termeni ca: rom. rigă; rege; rug; rugă; a (se) ruga; latin. rex ”rege; stăpânitor; conducător; bogătaș; domn”; alban. regj ”a argăsi; a tăbăci”; rike ”boboc de rață”; rreke ”pârău; gârlă”; slav. rogu ”corn”; reka ”râu”. Din termenii legați de apă, Zodia a ajuns a Racului

     Că încă de pe vremea când Atlanții cuceriseră Americile Zodia ajunsese legată de Apă, este denumirea ei de Sepia, în civilizațiile precolumbiene Inca și Maya. 

 

     Semn de Apă, guvernat de Lună, Zodia Racului pare a fi cea mai dificilă și mai sensibilă dintre toate. Dar Racul are atât de multe calități, încât de obicei i se trec cu vederea toate sensibilitățile și capriciile. Nativii din Zodia Racului sunt tradiționaliști. Ei respectă valorile morale autentice și în casa lor vei găsi întotdeauna armonie și liniște. Cu toate acestea, dispoziția de moment a lor e schimbătoare, ceea ce se datorează în bună parte astrului selenar, care trece prin mai multe faze luminoase. Racii sunt secretoși, introvertiți, reflexivi, atenți mai degrabă la sentimente decât la fapte. În fine, despre Rac se crede că este cel mai sensibil, cel mai grijuliu, atent și plin de compasiune, generos cu dragostea lui, dar foarte ușor de rănit.

 

     Nestematele norocoase pentru Rac sunt: smaraldul, aventurinul, agatul, ametistul, hematitul, cristalul de stâncă, piatra Lunii, cuarțul, carneolul și rubinul.

                                                                                                                 Adrian Bucurescu