marți, 15 martie 2016

Rețete de odinioară



                    Miel fript haiduceşte





               În scrisoarea intitulată "Şcoala acum 50 de ani", evocându-l pe Nicolae Filimon, prietenul său, Ion Ghica scrie şi despre plăcerea acestuia pentru bucate alese:



                                                                  Nicolae Filimon

     "Lui Filimon îi plăcea traiul bun; amicii săi îl poreclise mălai mare, fiindcă mânca bine. Când vorbea de bucate, i se umplea gura; şi defectul ce avea la vorbă dispărea când pronunţa:
               Icre proaspete cu lămâie de Mesina,
               Măsline dulci de Tesalia,
               Icre de chefal,
               Marinată de stacoji.
     Îi plăcea cu deosebire ciorba de ştiucă fiartă în zeamă de varză acră, cu hrean, iacniile şi plachiile, crap umplut cu stafide, curcan cu varză umplut cu castane şi purcel fript, dacă era întreg.
     Când era la cale un ziafet, îşi sufleca mânecile şi iată cum frigea mielul: îl înjunghia, îl spinteca, îi scotea pântecele, îl cosea la loc şi-l acoperea cu pielea, după aceea îl băga într-o groapă plină de jeratec cu curpeni de viţă sălbatecă, unde-l lăsa până când pocnea ca un tun; atunci îl scotea, îl învălea într-o pânză şi-l ungea c-un fel de salţă inventată de dânsul, făcută cu vin amestecat cu usturoi pisat şi cu băcănii, cu lămâie şi cu sare, şi te poftea la masă fără cuţit şi fără furculiţă, şi-apoi să nu-ţi fi lins degetele! Nici repausatul Homer, bucătarul bucătarilor, nu ştia să dea o friptură mai bună"

          Glosar:
 
     chefal - peşte de mare cu capul gros, de culoare cenuşie.
     stacoj - rac de mare.
     curpen - mlădiţă, curmei de viţă sălbatică.
     salţă - sos.
     băcănii - mirodenii.