joi, 18 februarie 2021

Pește

 


                                         Sculptură de Constantin Brâncuși

Zodia Peștilor la Atlanți și la Români

 


 

     Zodia Peștilor este orânduită între 19 Făurar și 20 Mărțișor. Ca și celelalte zodii, și cea a Peștilor se referă la cu totul altceva, legat de natură și de climă. Semnul acestei zodii a fost o ideogramă, care s-a impus definitiv în civilizațiile europene și vest-asiatice. Există expicații și pentru această denumire. 

     Întru aceasta trebuie să plecăm de la graiul Geților, pe pământul cărora înflorea centrul Imperiului Atlant. Aflăm astfel o cetate pe malul Nistrului, cu numele de PHYSCA, fiind limpede că înseamnă ”Pești”, mai ales că actualmente localitatea se numește Râbnița; cf. rom. râvnic ”râmnic; iaz cu pește; heleșteu”. 

     Așadar, să vedem ce alte sensuri mai avea acest toponim în graiul strămoșilor noștri antici! PHYSCA se traduce astfel:”Înmugurire;Germinare; Lujer; Răsad; Plantă; Creangă; Încolțire; Încolțeală; Înconjurare; Atac; Vânătoare; Înțepătură; Vârf; Superioritate; Deasupra; Înmulțire”; cf. rom. vâsc; fișcă; pușcă; a împușca; pește; a pescui; a pișca; fișcă; pisc; a foșgăi; latin. fascis ”mănunchi; snop; legăturică; sarcină; povară”; fasces ”fasce; snop de nuiele înmănuncheate în care era înfiptă o secure, purtat de lictorii care mergeau înaintea marilor demnitari, ca semn al dreptului lor de a pedepsi; funcție înaltă; consulat”. piscis ”pește”; Piscis - Constelația Peștilor; alban. bisk ”butaș; mlădiță”; peshk ”pește”; bashki ”primărie”; germ. Fisch, engl. fish ”pește”.

 

     Este cât se poate de limpede că sensul originar atlant se referea la răstimpul când Natura se înviorează, iar plantele încep a germina, adică în lunile Făurar și Mărțișor. Se mai poate înțelege de aici că și pe vremea Atlanților, aici, în Sud-Estul Europei erau tot patru anotimpuri, cu clima asemănătoare cu cea de astăzi. Singura legătură cu Peștii este cea fonetică.

     Se spune că personalitatea nativilor din Zodia Peștilor îi face să prefere singurătatea și să evadeze în lumi imaginare, doar de ei concepute. Mulți dintre aceștia sunt artiști înnăscuți. Fiind guvernați de planeta Jupiter, nativii din Pești au înclinații puternice către spiritualitate, unii fiind interesați de religie sau de practici cum ar fi yoga și meditația. Unul din punctele lor negative este greutatea de a uita trecutul, având dificultăți la a-i ierta pe ceilalți. Nativii din Zodia Peștilor sunt predispuși și la schimbări de dispoziție și la impulsuri imprevizibile. 

 

     Pietrele lor norocoase sunt: ametistul, acvamarinul, cuarțul alb, rubinul opalul și citrina.


                                                                                                             Adrian Bucurescu