sâmbătă, 12 august 2017

Sărățeni, județul Ialomița




                                                       Biserica Sfântul Nicolae

Mărturii despre Geto-Daci




     Și Dacii sunt o mlădiță a Geților. În vremea regelui Oroles, se luptară fără succes împotriva Bastarnilor și de aceea,  ca pedeapsă pentru slăbiciunea arătată, au fost siliți, din porunca regelui, ca atunci când voiau să doarmă, să pună capul în locul picioarelor și să facă soțiilor lor serviciile pe care mai înainte acestea obișnuiau să le facă lor. Această pedeapsă a fost înlăturată numai după ce prin vitejia lor au șters rușinea pe care și-au atras-o în războiul de mai înainte.

                           Trogus Pompeius, Istoria lui Filip

     August l-a trimis în Tracia pe M. Licinius Crassus, obținând dintre regii geți ca aliat pe un anume Roles. Roles sau Oroles luptase mai înainte cu Bastarnii, dar armata lui se purtase atât de îngrozitor, încât, pentru a o readuce la vitejie, a condamnat-o să poarte haine și să facă treburi femeiești. Mijlocul folosit a avut un rezultat bun, căci curând după aceea a distrus întregul rest al armatei Bastarnilor, care scăpase din încăierarea cu Crassus de la fluviul Cedrus.

                           Gebhardi, Ludewig Albrecht, Geschichte des Reichs Hungarn, und der damit verbundenen Staaten, I. Theil, Leipzig, 1778, p. 57-58