joi, 20 mai 2021

Femei din Tracia

 


               Imagine dintr-un mormânt de la Kazanlăk, Bulgaria

Zodia Gemenilor la Atlanți și la Români

 


      Zodia Gemenilor este orânduită între 21 Mai și 21 Iunie. Ca și celelalte zodii, și cea a Gemenilor s-a referit mai întâi la vremea din această perioadă, anume la zile mai mari, mai luminoase, mai călduroase, al căror punct culminant este Solstițiul de Vară. De aici, și termenul atlant GHEM ELLO, literal ”Când se încălzește; Cu Lumină; Cu Strălucire”; cf. rom.cum; latin. cum ”când; atunci când; pe când; de vreme ce; cum; dat fiind că”; HELIS - cetate getică; rom. Iele (mit.); alban. yll ”stea; astru”; grec. Helios - Zeul Soarelui. Cu vremea, GHEMELLO ”Căldură” și-a extins tâlcurile la ”Afecțiune; Atracție; Înțelegere; Potrivire; Asemănare”; cf. rom. a gomoli ”a mângâia”; latin. gemellus ”geamăn; la fel; totuna; (fig.) dublu; pereche”. Așa a ajuns această zodie să fie numită a Gemenilor. Dovadă că zodia se numea cam la fel în tot Imperiul Atlant este că în civilizația Sumerului și Acadului i se spunea chiar Gemenii, în civilizația Inca, Soțul și Soția, iar în cea mayașă, Doi Comandanți Militari.

     Limba tracă a moștenit termenul exact ca în atlantă, după cum se vede în denumirea unui castel restaurat de împăratul Iustinian în Tracia, GEMELLOMUNTES. O interpretare ar fi aceasta: GHEMELLO MUNTES ”În Cinstea (Ridicat; Consacrat) Gemenilor”; cf. latin. gemellus ”geamăn”; rom. munte; latin. mons, montis ”munte”. Desigur, în acest castel se va fi aflat și un templu închinat Gemenilor Divini, Apollon și Artemis, de unde și denumirea. 

     Popular, acestei zodii i se mai zice și Frații.

     Se spune că nativii din Zodia Gemenilor sunt curioși din fire, mereu dornici de noutate, de experiența interesante. Fiind extrem de buni pe partea de comunicare, Gemenii sunt foarte sociabili și izbutesc să-și facă prieteni destul de ușor. Adesea sunt extrovertiți, și le place să glumească și să își arate latura jucăușă și jovială. Fiind un semn mutabil, sunt destul de flexibili și se adaptează ușor. Le place să încerce cât mai multe și să experimenteze. Extrem de inteligenți, au o gândire carteziană bine dezvoltată, și sunt adesea firi analitice, cărora le place să disece, să despice firul în patru și să găsească soluții.

 

     Două dintre cele mai bune pietre prețioase pentru Gemeni sunt piatra Lunii și agatul. Alte nestemate norocoase pentru ei sunt: crisocola, acvamarinul, opalul roz, ochi de tigru, citrinul, smaraldul și perla.

                                                                                                                   Adrian Bucurescu