”(Dacii erau) oamenii cei mai puternici, mai sănătoși - umeri lați, oase puternice - și aveau un astfel de foc și curaj în priviri încât ,mai târziu, când Romanii și Grecii, mai moi, li s-au apropiat, au dat adesea înapoi cuprinși de spaimă.”
”Die Geschichte von Siebenburgen in Abend Unterhaltungen ”, Sibiu, Martin Hochmeister, 1784, p. 17
”Ca aspect fizic, potrivit mărturiilor izvoarelor antice, Tracii erau oameni înalți și puternici, cu un păr deschis sau roșcat, cu o piele albă și cu ochii albaștri. Autorii antici denumesc femeile trace simplu blonde. (...) Ovidiu îi numește pe Geți - Coralli, pe care el în sec. I e. n. a avut posibilitatea să-i cunoască nemijlocit în timpul deportării sale în orașul Tomis de pe țărmul Mării Negre, în țara Geților (în prezent orașul românesc Constanța) . Potrivit lui Aristotel, Tracii aveau un păr lins (...).
Homer îi numește pe Traci ”moțați” sau ”cu moț” (...).
(...) Sursele antice îi caracterizează pe Traci ca pe un popor cu longevitate mare. În mod deosebit a fost remarcată longevitatea locuitorilor din regiunile muntoase ale munților Athos, Rhodopi și Balcani, ceea ce se punea în legătură cu alimentația lor simplă și cu natura sănătoasă a locului unde trăiau ei. Despre Teres, regele Odrisilor, se spune că a trăit 92 de ani, dar nu rare erau cazurile când Tracii ajungeau să trăiască și până la 100 de ani. O listă nominală a unor asemenea Traci este alcătuită de scriitorul (...) Flegon din Tralles.”
Derjavin, N. S., ”Istoria Bulgariei”, Moscova, Leningrad, Edit. Academiei de Științe a U. R. S. S.,, 1945, p. 52