marți, 21 noiembrie 2017

Mărturii despre Traci


   



     În ceea ce privește economia și industria, Tracii vechi erau cunoscuți în primul rând ca buni agricultori-cultivatori de grâne. Ei semănau grâu, secară, olir (un fel de secară albă), orz. Printre triburile trace era cunoscut între altele tribul Pirogherilor; acest trib trăia în regiunea actualului district Cirpan, din Sudul Bulgariei, renumit și în prezent pentru grâul său. Tomaschek interpretează termenul de Pirogheri ca însemnând ”coloniștii din regiunea grâului” și admite supoziția că Tracilor le era cunoscut cuvântul corespunzător în limba greacă piuros (grâu). Secara era cunoscută Tracilor sub denumirea vriksa. În Bulgaria și în prezent este cunoscută o specie de cereale din grâu alb de primăvară sub denumirea de brița. Demostene amintește de prosa și olira tracă. Regiunea tracă dunăreană Moesia se numea în epoca romană ”grânarul lui Terera”, adică grânarul pâinii. Dintre legumele de mare popularitate se bucurau la Traci ceapa și usturoiul (...). Dintre culturile tehnice, Tracilor le era cunoscută cânepa (cannavis); din cânepă ei își făceau îmbrăcăminte. Tracilor din Sud, în afara cânepei le mai era cunoscut și inul.
     (...) În afara cultivării plantelor de câmp și a grădinăritului, Tracii se mai ocupau de viticultură, vinicultură, apicultură (albine sălbatice) și de creșterea vitelor. Vinul din viță în limba tracă se numea xeila sau xila; acest cuvânt trac unii cercetători îl comparau cu cuvântul slav ”otravă”. Afară de vin, Tracii beau bere din orz (vriutos), și o băutură, un fel de ”bragă” pregătită din paravie.

                           Derjavin, N. S., Istoria Bulgariei, Moscova, Leningrad, Edit. Academia de Științe a U. R. S. S., 1945, p. 53.