marți, 12 aprilie 2016



     Pamflet

          Neagu Djuvara şi alţi cumanoizi





     Pentru că a îndrăznit să avanseze ideea că dinastia Basarabilor era de origine dacică, unul dintre cei mai mari istorici şi lingvişti din Europa vremii sale, Bogdan Petriceicu Hasdeu, este catalogat de maimuţele cu pretenţii intelectuale ca "protocronist", fiind considerat chiar ca întemeietorul acestui curent din cultura română. De altminteri, toţi cei care subliniază rolul decisiv al Dacilor în sângele şi tradiţiile poporului nostru sunt clasaţi automat în rândul "protocroniştilor", indiferent de argumentele pe care le aduc. În schimb, după Evenimentele din Decembrie 1989, s-a trezit o droaie de ipochimeni, care mai de care mai "original", ce s-au apucat să împroaşte cu noroi istoria şi firea Românilor: ba că ar fi hoţi, ba trădători, ba fatalişti, ba laşi etc. Bătăliile purtate de strămoşii noştri sunt bagatelizate, eroii sunt batjocoriţi, tot ce am avut mai glorios s-ar datora stăinilor, iar istoria Românilor nu se mai studiază în şcoli!
     Printre cei mai înverşunai detractori ai trecutului nostru se numără, după cum se ştie, şi odiosul ciocoi cu fumuri boiereşti, Neagu Djuvara. Cel mai mult i-a căşunat pe Basarabi, care, după mintea (?) lui, ar fi de origine cumană! Şi, tot ţinând-o langa, a găsit şi cretini care să-i susţină părerile, ajungându-se până la deshumarea primilor noştri voievozi, adică la blasfemia supremă, ca, prin ADN, să se dovedească aberaţia cumanofilă!
     Haideţi să lămurim odată această chestiune! În dicţionarele latine, apare şi cuvântul BASSAREUS, ca epitet al binecunoscutului zeu trac Dionysos. Aşadar, cuvântul este tracic, deci şi dacic. Pe de altă parte, în latină exista un singur semn, anume V, pentru sunetele U şi V. În acest sens, supranumele respectiv se putea rosti BASSAREVS sau BASSAREV(Ă)S, ultima pronunţie explicând şi varianta Basaraba pentru numele glorioase dinastii a Ţării Româneşti. Aşadar, Hasdeu a avut dreptate, iar cumanoizii şi alţi detractori ai poporului român ar fi bine să se ocupe de altceva, de pildă de cultivarea sticlelor de lampă sau de confecţionarea căpestrelor de purici.

                                                                                                     Adrian Bucurescu