marți, 25 februarie 2020

Regii blestemați?




     Din când în când, niște neica nimeni postează pe Fb. minciuna sfruntată că regele Carol I ar fi dat ordin să se topească tăblițele ”de aur” de la Sinaia, plătind astfel lucrările la castelul Peleș! Habarniștii invocă un document în acest sens, dar nu l-au prezentat niciodată, fiindcă așa ceva nu există. Pe de altă parte, din acte se înțelege că tatăl lui Carol I îi trimitea fiului o rentă anuală. Apoi, casa regală avea veniturile sale. Din banii săi, domnitorul a înzestrat artileria Armatei Române.
     Încă din primii ani de școală, pe vremea comunismului, eram îndoctrinați împotriva regilor noștri, în locul lor propunându-ni-se ”eroi” ca Vasile Roaită, Donca Simo, Olga Bancic, Ilie Pintilie, Gheorghiu-Dej, Ceaușescu etc.
     Unii apucați insistă pe ideea că regii nu ar fi fost români. Păi, căutați în toată istoria Europei, ca să vedeți câți dintre monarhi aveau sângele ”pur”, precum al celor pe care îi conduceau! Prințul moștenitor al Marii Britanii, Charles, se declară mândru că unul dintre strămoșii săi a fost Vlad Țepeș!
     Dar să revenim! Ștefan cel Mare a fost căsătorit cu Maria de Mangop, dintr-o familie bizantină. Soția lui Vlad Țepeș, Ilona Szilagyi, făcea parte dintr-una din cele mai nobile familii maghiare. Soția lui Iancu de Hunedoara era tot unguroaică. Vasile Lupu era albanez, Ion-Vodă cel Cumplit, armean.
Constantin Brâncoveanu era înrudit îndeaproape cu neamul bizantin al Cantacuzinilor. 
     Însă nu numai principii și regii erau din neamuri străine, ci și oameni de cultură ai României, al căror patriotism nu poate fi nicicum pus la îndoială. Un exemplu în acest sens este pictorul Constantin Daniel Rosenthal, de etnie evreiască, autorul unor tablouri memorabile, printre care se numără ”România revoluționară”, ”România aruncându-și cătușele pe Câmpia Libertății”, ”Nicolae Bălcescu” etc. Tatăl lui Theodor Aman era pe jumătate cuțovlah, jumătate armean, iar mama pictorului era grecoaică. Îi poate pune cineva la îndoială marelui artist patriotismul înflăcărat și dragostea pentru trecutul nostru eroic? Mama marelui scriitor, istoric și filolog, B. P. Hasdeu, era lituaniancă, iar o bunică, evreică.
     ”Străinului” Carol I i se opune domnitorul român Alexandru Ioan Cuza, a cărui mamă însă era membră a familiei de origini fanariote Cozadini!
     Am stabilit că a-l ponegri pe Carol I este o rămășiță a ideologiei comuniste. Acest domnitor și rege a luptat în fruntea Oștirii Române, precum bravii înaintași români, și a obținut Independența României. Nu este vina lui că domnitorul A. I. Cuza a fost detronat. Întrebat de ce ridică Peleșul foarte aproape de granița cu Imperiul Habsburgic, Carol I a răspuns că locul se află chiar în mijlocul teritoriului locuit de români. Acest mare rege a obținut Dobrogea, întregind-o în 1913 cu Cadrilaterul. Soția lui, regina Elisabeta, a sprijinit oamenii de cultură români, având un rol decisiv în promovarea marelui muzician George Enescu.
     Ferdinand I Întregitorul a declarat război țării sale natale, pentru acest gest fiind dezmoștenit de tatăl său și șters din arborele genealogic al familiei Hohenzollern. Cât despre marea noastră regină Maria, înrudită cu toate marile familii monarhice europene, ce se mai poate spune? Îi poate contesta cineva profunda dragoste pentru țara adoptivă și rolul în Reîntregirea României Mari?
     E lesne de ghicit ce urmăresc cei care-i denigrează pe eroii noștri. Dar nu eroii sunt blestemați, ci toți denigratorii lor, de orice neam ar fi.

                                                                                                                Adrian Bucurescu