miercuri, 23 noiembrie 2016

Noapte în Bucureşti


Mărturii despre Daci





     "Toată regiunea transdanubiană de la Dunărea mijlocie până la vărsarea Niprului şi gurile Dunării, ca şi ţărmul pontic până la golful Burgas, erau deja, după toate probabilităţile, supuse lui Burebista, atunci când el acţionă energic, poate după câteva incursiuni anterioare mai scurte, pentru a-şi extinde autoritatea mai departe în Peninsula Balcanică. Există în acest sens, în afară de ştirea de la Suetoniu, Caes. 44, relatarea condensată, dar precisă din punct de vedere geografic, a lui Strabo."

                        Patch, Carl, "Der Dacische Grosstaat des Burebista", în "Beitrage fur Volkerkunde von Sudosteuropa", V, Viena, Leipzig, 1932, p. 47

     "Nimeni nu ignoră că a existat un stat dacic în ţara cuprinsă între Tisa şi Marea Neagră, între Nistru şi Dunăre. Totul atestă că dominaţia şi supremaţia Dacilor, de origine pelasgă, se întindea asupra principatelor moldo-valahe, a Transilvaniei, a Banatului Timişoarei, asupra Bucovinei şi Maramureşului. Se întâlnesc în Epir, în Tessalia şi în Macedonia, mai multe sute de mii de Vlahi, denumiţi de către Slavi cu numele de ţinţari".

                         Colson, Felix, "Nationalite et regeneration des paysans moldo-valaques", Paris, E. Dentu, 1862, p. 17 - 18