luni, 9 august 2021

Lupta cu tartorul cenzorilor

 


 

O poezie în limba dacă

 

 


 

          Pe celebrul inel de aur de la Ezerovo 


     După cum s-a văzut și din postările anterioare, Geto-Dacii atinseseră un rafinament poetic nemaiîntâlnit la vechile popoare europene. Autorii compuneau inscripțiile în așa fel încât să poată fi citite în mai multe variante, cu mai multe sensuri. Acrostihurile se adăugau și ele mesajului poetic. Iată  o frumoasă poezie înscrisă pe scutul unui inel de aur descoperit la Ezerovo, în teritoriul getic din Bulgaria, ale cărei litere sunt așezate astfel:

ROLISTENEAN

ERENERTIL

TEANESKOR

RAZEADOM

EANTILEZV

IITAMINE

RAZ

ELTA

     Textul este o mică poezie, cu ritm și rime ca ale ”Mioriței” și ale altor balade românești:

   ROLIS TENE ANE

   RENER TIL TEANE

  SKOR RAZE A DO MANE

  TIL EZ VI ITTA

  MINE RAZE-L TA

     Traducerea: ”Vulture, ține (păstrează) un Inel la Tine, Scris (Încrustat; Menit) de Trandafir să(-ți) dea Putere. La Acesta vei privi, dar la Trandafir și mai mult.”; cf. rom. rarău ”uliu”; Rarău (munți); slav. orilu, lituan. arelis, galic. eryr ”vultur”; rom. a ține; un, una; rom. râncă ”inel de răchită cu care se leagă partea de sus a leucii de la carâmbul de sus al loitrei unui car”; germ. Ring, engl. ring ”inel”; sued. till, danez. til ”la; spre”; rom. (la) tine; a scrie; a zgâria; rujă ”trandafir; măceș”; latin. rosa ”trandafir”; rom. a da; mană; a meni; a mâna; sued. till, danez. til; latin. is ”el; acesta”; rom. vei; a se uita; iată; uite; sued., danez. men ”dar; însă”; arom. ma ”dar”; rom. rujă; latin. rosa; rom. la; engl. too ”prea; foarte; pe deasupra; în plus”.

     Lămuriri: ROLIS ”Vulturul” a fost un rege al Geților care a domnit în Cadrilaterul antic, adică acolo unde a fost descoperit acest inel, iar RAZE ”Trandafirul” va fi fost soția lui.

                                                                                                              Adrian Bucurescu


     P. S. Sub titlul ”O poezie în limba dacă”, prima variantă a acestui text a apărut în ”Almanahul Flacăra” - 1984, la pag. 162 - 163.