joi, 30 noiembrie 2017

Istoria Sacră a României


          - Compendiu -




                                                                                  Motto:

                                                                                       Soarele și Luna
                                                                                       Mi-au ținut cununa.

                                                                                                                Miorița

     Primul regat atlant a fost constituit, în Neolitic, prin unirea a două neamuri, nord-dunărean și sud-dunărean, primul închinându-se la Soare, celălalt, la Lună. Închegându-se federația, cei doi aștri au fost aleși ca protectori ale regatului ce avea să fie miezul unui imperiu uriaș și multimilenar. O variantă pentru numele Soarelui era RO ”Lumină; Strălucire; Superioritate; Forță”; cf. rom. rouă; Rairoi; lat. ros ”rouă”; egipt. Ra ”Soarele”. Luna era numită MAN; cf. Men - Zeul-Lună la Tracii Frigieni; engl. Moon ”Luna”. Pe atunci, Soarele era socotit zeiță, iar Luna, zeu; chiar și astăzi, la popoarele germanice, Soarele est de genul feminin, iar Luna, de genul masculin. De aceea, în altarul neolitic descoperit la Parța, județul Timiș, Soarele este reprezentat ca o divinitate feminină, iar Luna, în faza de Semilună, printr-un taur. O ghicitoare românească a păstrat până astăzi acest simbol: Bulgăraș de aur, / Cu coarne de taur.


                                                                  Altarul de la Parța

     În cultura Cucuteni, dezvoltată și ea în vremea Primului Imperiu Atlant, cea mai sugestivă imagine a cultului Soarelui și Lunii apare pe un vas, unde, între cei doi aștri, este reprezentată o divinitate cu picioarele în formă de pești.


                                                                Vasul de la Cucuteni

     Din timpul Celui de-Al Doilea Imperiu al Atlanților, când aceștia cuceriseră Americile, datează Piedra Pintada ”Piatra Pictată”, descoperită într-un afluent al Amazonului. În registrul de sus al unui pentagon, între Soare și Lună, se află un text, compus din literele NIO, citite de la dreapta spre stânga, și ideograma ”Șarpe”, pronunțată VOLA; cf. rom. bală ”fiară; monstru”; balaur; alban. bolle ”șarpe”; bolje ”balaur”. În limba atlantă, VOLA însemna și ”Ocrotire; Alinare”; cf. rom. văl; a (se) înveli. De aceea, din cea mai îndepărtată Antichitate și până astăzi, șarpele este și un simbol al medicinei.

                                                       
                                                     
                                                         Piatra atlantă din Amazonia

     Așadar, pe Piedra Pintada, o lectură a textului superior este: NIO VOLA ”Ocrotitorii (Apărătorii) Noștri”; cf. rom. noi, nouă; văl; a (se) înveli; pele (arh.) ”piele”; pală ”spadă”.
     Numărându-se printre cele mai conservatoare popoare din lume, Românii au păstrat în tot Evul Mediu Soarele și Luna pe stemele lor, ca să le fie apărători de nădejde în fața tuturor răutăților.


                                                                  Stema Moldovei


                                                                    Stema Ardealului


                                                             Stema Țării Românești

     Se vădește astfel că numele nostru etnic, ROMÂN, vine tocmai din negurile vremii, din Cer, de la RO ”Soare” și de la MAN ”Lună”, alcătuind și alte cuvinte frumoase, cum ar fi: rumen; a rămâne ”a învinge; a câștiga”; romaniță; râmnă ”râvnă”. Din alte sensuri, RO MAN ”Aducător (Purtător) de Lumină (Curățenie); Luminos ca Luna” (cf. rom. rouă; a mâna; trac. Men; engl. Moon) au rămas până astăzi cuvinte și expresii de toată lauda: lumină; a (se) lumina; liman; curățenie lună ș. a.
     Geto-Dacii își mai spuneau și ROMANI, pe când Romanilor le ziceau RO MULA ”Cei Corciți (Amestecați)”; cf. rom. mulă ”catâr; catârcă”; mâl; Râmlean (arh.) ”Roman; Latin”.
                                             

                                                               Inscripția de la Drobeta

     Etnonimul nostru, moștenit până astăzi, este înscris și pe un opaiț, descoperit în ruinele cetății de la Drobeta: ROMAN E SIS. O traducere a acestei inscripții este: Cel Vrednic (Cinstit; Curat) e Superior (în Vârf); cf. rom. lumină; rumen; romaniță; Român; e; sus; șiș ”cuțit”; alban. sesa ”de preferință”.


                                                                  Mapamondul

     De ce oare să fi ales Oaspeții Cerești țara noastră ca miezul civilizației planetare? Poate și pentru că, văzută dintr-un colț al Cerului, România se află exact în centrul emisferei nordice!


                                                                   Stema României

     Totodată, actuala stemă a țării, compusă din mai multe steme vechi, trei dintre cele principale  păstrând Soarele și Luna, arată ca aceea a unui imperiu, fiindcă, așa cum se dovedește, aici a fost miezul Primei Împărății a Lumii!

                                                                                                                 Adrian Bucurescu


   

     

ZIUA NOASTRĂ NAȚIONALĂ




miercuri, 29 noiembrie 2017

Dalbul de Pribeag




Eu, Io Mihai Voievod, din mila norodului,
a Soarelui, a Lunii și a stelelor,
domn peste una singură țară.
rotundă și mănoasă cum dalba pâine,
coaptă den spice înalte de voinicame
pre vatra pojerită cum jertfelnicul;

în plină minte netulburoasă
și trupul mieu proaspăt aflându-se,
cum brazii den munții întunerecați,
lăut în valure de Maica Dunăre
și viforât cum genunile Mării;

de multă jaloste de țară semțind
cum în curându ochii miei buni
s-or ofili cum frunzele toamnei
și pașii mei s-or pletici
și eu voiu fi cum bradul trăsnit
de fulger mișel încutremurat,
fără maică și doamnă,
fără coconi, fără pristaniște,
fără dragii miei căpitani,
fără măcar cerbii miei albi;

las vouă, celor ce vreți venire
în iureș de lăncii și steaguri
picurând stropi de sânge curat,
întru odihna  și pomenirea noastră,
întru odihna și pomenirea voastră,
vouă deci, viteji ai Valahiei,
Ardealului și-a toată Țara Moldovei,
o singură lege, un singur grai,
un singur dor, o singură țară
și-o singură stea pentru toți.

De-acum,
eu mă aflu curat și gătit de drum,
dragilor, până în ziori voi plecare,
iarbă să mă fac și frunză să fiu,
și țărână și râu și vară și iarnă,
lacrimă și rază de Soare
și fulg de nea va să fiu, dragilor.


                          Adrian Bucurescu

          Acest poem a fost publicat în revista ”Îndrumătorul cultural”, nr. 5, 1978.

marți, 28 noiembrie 2017

NON A LA CENSURE!


                                   



Noaptea Sfântului Andrei





          Datini daco-române

     După cum am dovedit în volumul ”Dacia Secretă”, Gemenii Divini, Apollon și Artemis, au fost adoptați de o familie de Napai, neam getic din stânga râului sacru Naparis. Părinții adoptivi ai Divinilor au fost LUPO ”Lupoaica” și SABADIOS ”Șarpele”, de la care se trage și celebrul steag de luptă al Dacilor. ”Lupoaica” a născut patru băieți și două fete, ANDAR fiind al doilea născut; cf. got. andhar ”al doilea”; lituan. antras ”celălalt”. Din Andar provine și numele Sfântului Apostol Andrei, actualmente patron al României. Bogatul polisemantism al limbii dace făcea ca acest nume să fie înțeles și ca AN DAR ”Împlinirea Anului; La Urma Anului”; cf. rom. an; dar; dâră. De aici, calendarul popular românesc a moștenit denumirile lunii Decembrie, Andrea, Îndrea sau Undrea. Și tot de aici, imediat după sărbătoarea Sfântului Andrei, la 30 Brumar, începe ultima lună a unui an.
     Noaptea Sfântului Andrei, adică aceea care precede ziua de sărbătoare, este una dintre cele mai importante din an pentru vrăji și farmece. Astfel, în seara de 29 Brumar se măsoară bine nouă cești cu apă și se toarnă într-o strachină, ce se pune sub icoană. A doua zi dimineața, se măsoară cu aceeași ceașcă apa din strachină. Dacă apa va prisosi, măcar cu un strop, va fi cu noroc; iar de va scădea apa, va fi fără noroc.
     Tot în seara de Sfântul Andrei, se pun într-o glastră sau într-o sticluță cu apă crenguțe de măr, câte una pentru fiecare membru al familiei. Se țin așa până la Anul Nou; a cui creangă va fi înflorită, acela va avea noroc tot anul. În seara de Sfântul Andrei, se seamănă grâu sau orz în ghivecele de flori, iar la Anul Nou se trimite răsadul, ca felicitare, neamurilor și prietenilor.
     Nu se mătură, nu se dă gunoiul afară din casă și, în general, nu e bine să dai nimic,nici cu împrumut, că-i de rău și-ți mănâncă lupii vitele sau îți vor fura hoții bucatele de pe câmp.


     Sfântul Andrei se ține pentru drumeți, ca să nu-i mănânce lupii. Se descântă sarea și se îngroapă, înfășurată într-un înveliș, sub pragul ușii; se dezgroapă la Sfântul Gheorghe și se pune în tărâțe vitelor, ca să fie ferite de lupi, de farmece și de toate relele. Femeile nu trebuie să se spele și să se pieptene. Țâțânile ușilor și ferestrele se ung cu usturoi, ca să nu intre strigoii și să-i atace pe cei din casă. Usturoiul e al Sfântului Andrei; de aceea, se mănâncă mult usturoi și se ung cu el, în formă de cruce, ferestrele și ușile, uneori și porțile, ca mirosul să alunge strigoii.


     Simbolic, trăgându-se pe linie maternă din neamul ”Lupilor”, Sfântul Andrei este el însuși un lup; de aceea, în mitofolclorul românesc el e și patronul acestor sălbăticiuni. De altminteri, în graiul dacic i se mai spunea și TERG O LAPE ”Domnul (Conducătorul) Lupilor”. În noaptea de 29 spre 30 Brumar se adună lupii, iar Sfântul Andrei împarte prada, pentru iarna care începe, fiecărui lup. Tot atunci, înainte de cântatul cocoșilor, ies pe pământ tot felul de arătări. În jurul caselor vechi și părăsite sau la răscrucile drumurilor, dansează și se bat strigoii. Se face turta ciumei și se păzește usturoiul de strigoi.
     Înspre Sfântul Andrei nu se toarce, căci nu va mai fi spor la tors tot anul. În seara de Sfântul Andrei, fetele și flăcăii seamănă grâu într-o strachină cu pământ; al cui grâu va răsări mai bine și mai frumos acela va fi mai sănătos și mai norocos în anul ce urmează.
     Ca să-și viseze ursitul, fata mare pune sub pernă 41 de boabe de grâu și, dacă visează că i-a furat cineva grâul, se va mărita în curând. În unele ținuturi, fata se duce despuiată la fântână, ținând o lumânare de la Paște aprinsă, se apleacă peste ghizdul fântânii și, uitându-se la fața apei, vede chipul ursitului ei. În aceeași noapte, fetele pândesc pe la casele unde nu sunt căsătoriți de-a doua oară, ci doar cei ce s-au luat și trăiesc în dragoste, și fură câte un resteu de la căruță, cu care fac farmece de dragoste.
     Se spune: La Sfântul Andrei crește ziua cât bobul de mei. În această noapte vorbesc toate animalele; dar cine le ascultă ce spun moare. Îndată după miezul nopții de Sfântul Andrei se deschid cerurile și, acompaniați de cântecele cocoșilor, coboară îngerii înarmați, alungând strigoii și toate celelalte duhuri rele.

                                                                                                                   Adrian Bucurescu


     

luni, 27 noiembrie 2017

Spovedania lui Vlad Drăculea Vodă





Doamne al singurătății și al cețurilor,
Doamne al frigului și al întristării,
eu, cel pribeag, eu, Vlad al Valahiei,
rogu-Te, stâmpără-mi seceta sângelui!

Păduri ucise foșnesc până sub treptele mele.
Vine iarna, Doamne, și preoți nebuni
înfundă cușme pe capul morților
și mii de făclii ard smirnă roșie.

Totul fost-a zadarnic? Omătul roșu, în van?
Stângă să-mi fie dreptatea de foc?
Vai mie, netemătorul de diavol,
și schiptrului meu că nu mai pot!

Departe-s de mine liubovnicele.
Ochii mei prigonit-au tâlharii.
Îngerul Tău, Doamne, cel drept,
m-am socotit peste pohte lumești.

Pre agareni mult i-am batjucorit,
pre muierile lor le-am spăimântat,
și nume de slavă mi-am făcut, și acum
beu păhar amar și pelinat.

Paloș de foc rotit-am prin cel întunerec,
vitejii mei i-am cinstit cu prea plin,
dar gura mea e uscată, Doamne,
de prea mult pojar și cenușă.

Fă să se știe precum că eu
înger de răzbunare m-am vrut
al neamului meu de șoimani,
înger de sânge și multă tristețe.

Ci nu m-am temut de vrăjmașii mei,
nici chiar de păcatele mele.
Doamne al ceții și al poleiului,
iată, pre umeri îmi ninge cu stele!

Mărturisesc eu, voievodul mâniei,
că tare mi-s ostenit și însetat.
Doamne, mi-ajunge. Eu însumi
din voia mea m-am fost iertat.

Ci acum râvnesc odihna pământului
și vreau să adorm sub pelin.
Rămas bun spun neamului, schiptrului,
eu, Io Vlad de Valahia. Amin.


                                  Adrian Bucurescu

duminică, 26 noiembrie 2017

Uciderea lui Mihai Viteazul






Lance sfâșiind norocul tânăr -
Sânge țâșnind din marmură!


                                                                                         Adrian Bucurescu

Mister





S-a șters de pe troiță chipul sfântului.
Cine, șoptind, s-o mai ruga la stele?
La Lună latră trei cățele:
N-Aude,
     Na Vede,
          Na Tristețea Pământului.



          Șapte inimi
 

Șapte inimi am avut
și pe toate le-am pierdut,
și-aș mai pierde încă zece,
poate dorul îmi va trece,
dor de tine, dor de nor,
dor de mine, dor de dor.


                               Adrian Bucurescu

sâmbătă, 25 noiembrie 2017

Mărturii despre Traci





     Există mai multe specii de grâu, după locul în care sunt produse (...). Ca greutate grâul din Tracia ocupă locul al treilea (...). Grecia a apreciat și grâul din Pont, care n-a ajuns însă până în Italia (...). Grâul se deosebește și în privința paiului, căci este de calitate mai bună cu cât acesta este mai greu. Grâul din Tracia este îmbrăcat în mai multe cămăși din pricina frigurilor mari din acel ținut. Din această cauză, și fiindcă ogoarele sunt acoperite de zăpadă, a fost descoperit grâul de trei luni, numit astfel pentru faptul că, după aproape trei luni de la semănat, este cules odată cu grâul din restul lumii...

                Plinius cel Bătrân, Istoria naturală

     Hrana (Dacilor) consta din carne fiartă,miere, lapte, brânză (...). În plus vânatul le oferea câte o delicatesă pentru că în pădurile Ardealului mai trăia zimbrul masiv, alături de cerbul uriaș și ursul greoi. Ca băutură se pare că le-a servit vinul și un fel de bere.

               Bergner, Rudolf, Siebenburgen, Leipzig, Hermann Bruckner, 1884, p. 217.

     (Tracii) se luptă pe care, în armuri de cupru, înarmați cu săbii și sulițe lungi. Homer vorbește de ”săbiile trace”, despre viticultura dezvoltată la Traci și despre celebrul lor cântăreț Tamuras. Aceste date stau mărturie înaltului nivel de dezvoltare a tehnicii, producției agricole și a artei la vechii Traci.

              Derjavin, N. S., Istoria Bulgariei, Moscova, Leningrad, Edit. Acad. de Științe a U. R. S. S., 
1945, p. 51.

vineri, 24 noiembrie 2017

Smaralde


 



Cine trece prin frunziș și sare
Și-n amurg liniște n-are?
Fi-va înger sau vreo piază rea,
Care să vadă în inimi vrea?

Nu se vede, numai se aude
Prin ale crengilor smaragde crude,
Care clinchetă și licăresc
Cu slove pe care doar eu le citesc,

Și-n gingașe table de clorofilă
Deslușesc o nesfârșită milă
Pentru muncă, tristețe și neliniște,
Pentru oboseală și izbeliște.

Să fie de la Cereasca Doamnă,
Care vestește o lungă toamnă,
Când clinchetul smaraldelor crude
În crucifere se aude?

                                 Adrian Bucurescu


joi, 23 noiembrie 2017

Mitologie românească







          Mărgeaua Șerpilor

     Mitofolclorul românesc spune că balaurii  provin din șerpi. Într-o anumită zi de primăvară, din șapte în șapte ani, se strâng la un loc toți șerpii, de toate vârstele și mărimile. Locul acela este într-un munte stâncos, înconjurat de bălării și necălcat de picior de om. Când se apropie acea zi, toți șerpii devin neliniștiți, dansează la Lună, apoi pornesc ca vrăjiți. În acel loc muntos, șerpii se strâng unii într-alții, aplecându-se în dreapta și în stânga, fluierând întruna, până ce se adună toți. Atunci își varsă balele, pe rând, într-un loc ferit, în vreme ce care-i mai bătrân dintre ei descântă cu stihuri numai de el cunoscute. Din balele acelea, amestecate și vrăjite, se încropește o nestemată cu străluciri solare, care se numește Mărgeaua Șerpilor. Pentru ea se luptă toți șerpii, până când cel mai puternic izbutește s-o înghită. Întreaga ceremonie se numește Fiertul Mărgelei.
     Dacă vreun om nimerește la această ceremonie, e bine să ia o nuia de alun, să o vânture spre aluniș și să spună:
     - Șerpi, șerpișori,
     De rău făcători,
     Intră-n bortă, că iarna vine
     Și-i rău pentru tine!
     După rostirea acestor stihuri, trebuie să se dea la o parte, căci șerpii se vor înșira unul după altul și vor porni spre aluniș. Omul trebuie să-l ucidă pe cel din frunte, pe cel din mijloc și pe cel din urmă, să caute în gușa ultimului și va găsi nestemata vindecătoare de mult boli.
Dacă nu e prins de nimeni, șarpele care a înghițit acea piatră scumpă fuge prin codri și, dacă șapte ani de-a rândul nu l-a văzut niciun om, se preface în balaur. Dacă însă a zărit față de om în cei șapte ani, șarpele plesnește de necaz. Iar dacă a ajuns balaur, se ascunde într-un lac sau într-o fântână, de unde e scos doar de solomonari.
     Se mai prefac în balaur șerpii care trăiesc cât trei vieți de om și au făcut numai rău în tot acest timp. Când coboară din nori, balaurul se ascunde în iazuri sau în puțuri și înghite oameni și vite.
     Alături de alte făpturi fantastice, balaurul locuiește în Tărâmul Celălalt, și se hrănește cu pui de pajură sau de zgripțuroaică. Atunci Făt Frumos, părăsit de frații săi ticăloși, salvează puii, și drept răsplată, pajura îl readuce în Lumea Albă, adică în lumea noastră.

                                                                                                 Adrian Bucurescu

miercuri, 22 noiembrie 2017

Moment zgubilitic




          Cui îi e frică de Virginia Lupu?

- Virginico din Lupeni,
Nu mai știi tăia strujeni,
Tătă ziua la oglindă
Și gunoiu-i până-n grindă.

- Foaie verde neuron,
Bade, zici că ești patron
Și că ești plin de dolari,
Dar vinzi aripi de țânțari.

- Te-ai soponit, lele, fa,
Cu sopon de-i zice ”Fa”
Și pă chept și pă obraz,
Dar tăt neagră ți-ai rămas.

- Cică mă-ta, măi băduț,
Ți-o făcut un legănuț,
Să te lejine pă tine,
Să nu vii sara la mine.

- De-ai ști toarce și urzi
Cum te știi la joc suci,
Nu ți-ar hi ciorapii rupți
Și nici bikinii corupți.

- Căutat-am căutat,
Și-am dat de-un bade bogat:
Tătă ziua să socoate
Și-și cumpără pix în rate.

- Virginică, Virginică,
La trup mare, la cap mică,
Degeaba ești nărăvașă,
Io mi-s cocoș. Tu? Cocoașă!


                    Adrian Bucurescu

marți, 21 noiembrie 2017

Mărturii despre Traci


   



     În ceea ce privește economia și industria, Tracii vechi erau cunoscuți în primul rând ca buni agricultori-cultivatori de grâne. Ei semănau grâu, secară, olir (un fel de secară albă), orz. Printre triburile trace era cunoscut între altele tribul Pirogherilor; acest trib trăia în regiunea actualului district Cirpan, din Sudul Bulgariei, renumit și în prezent pentru grâul său. Tomaschek interpretează termenul de Pirogheri ca însemnând ”coloniștii din regiunea grâului” și admite supoziția că Tracilor le era cunoscut cuvântul corespunzător în limba greacă piuros (grâu). Secara era cunoscută Tracilor sub denumirea vriksa. În Bulgaria și în prezent este cunoscută o specie de cereale din grâu alb de primăvară sub denumirea de brița. Demostene amintește de prosa și olira tracă. Regiunea tracă dunăreană Moesia se numea în epoca romană ”grânarul lui Terera”, adică grânarul pâinii. Dintre legumele de mare popularitate se bucurau la Traci ceapa și usturoiul (...). Dintre culturile tehnice, Tracilor le era cunoscută cânepa (cannavis); din cânepă ei își făceau îmbrăcăminte. Tracilor din Sud, în afara cânepei le mai era cunoscut și inul.
     (...) În afara cultivării plantelor de câmp și a grădinăritului, Tracii se mai ocupau de viticultură, vinicultură, apicultură (albine sălbatice) și de creșterea vitelor. Vinul din viță în limba tracă se numea xeila sau xila; acest cuvânt trac unii cercetători îl comparau cu cuvântul slav ”otravă”. Afară de vin, Tracii beau bere din orz (vriutos), și o băutură, un fel de ”bragă” pregătită din paravie.

                           Derjavin, N. S., Istoria Bulgariei, Moscova, Leningrad, Edit. Academia de Științe a U. R. S. S., 1945, p. 53.

luni, 20 noiembrie 2017

Moment zgubilitic





          Insurecția antiimperialistă a unor mamifere

Opt căței de usturoi
Latră-n Bucureștii Noi
De răsună-n Doamna Ghica,
Unde s-a pitit  pisica.

Pisicuțo, pis-pis-pis,
Te-am visat azi-noapte-n-vis,
Cum prindeai un porumbel
Și-l mâncai cu ostropel.

Pentru ostropel, știm noi,
Îți trebuie usturoi.
Ce-ai zice de opt căței
Amestecați cu ardei?

Mâța pe bot se lingea,
La căței iute fugea,
În oțet că mi-i fierbea,
Cu porumbel mi-i servea.

          Morala:
          E vreo oaie să priceapă
          Și să mânce lup cu ceapă?


                          Adrian Bucurescu


duminică, 19 noiembrie 2017

Mărturii despre Geto-Daci




     Se știe că era un popor războinic, agricultor, abil în prelucrarea metalelor.

                 Leger, Louis, Histoire de l'Autriche-Hongrie depuis les origines jusqu'a l'annee 1878, Paris, Hachette, 1879, p. 14.

     Numai armele de război ofensive și defensive, săbiile curbate, în formă de iatagane (arma specială a Dacilor și Perșilor), săbiile și pumnalele cu mâner și cu prăsele modelate miraculos, cizelarea căștilor, a platoșei, a scutului, broderiile harnașamentului, oferă o ornamentație atât de originală și de caracteristică, încât se pare că nu pot fi atribuite decât unor artiști autohtoni.

                Ubicini, Abdolonyme, Les origines de l'histoire Roumaine, Paris, Ernest Leroux, 1886, p. 53 - 54.

     Interiorul era la fel. Drept mobilă, scaune de lemn rudimentare, câteva mese; ustensile de lut, de lemn, rareori de metal, produse ale industriei autohtone. Această industrie nu era prea avansată și se limita, în general, la obiecte de primă necesitate: Toate celelalte erau importate.

                 Ubicini, Abdolonume, Les origines de l'histoire Roumaine, Paris, Ernest Leroux, 1886, p. 53.

     Triburile trace, care trăiau de-a lungul râurilor, pe țărmurile lacurilor și ale mării, se ocupau de asemenea și cu pescuitul.

                Derjavin, N. A., Istoria Bulgariei, Moscova, Leningrad, Edit. Acad. de Științe a U. R. S. S., 1945, p. 54.

sâmbătă, 18 noiembrie 2017

ROMÂNIA, FĂRĂ CENZURĂ!




     Lucrările publicate pe acest blog sunt extrem de rar distribuite în România! Articolele despre Atlanți și Geto-Daci nu se regăsesc pe Google! Oare de ce? Pentru cine sunt acestea ”periculoase”? Totodată, din România nu poate fi accesată Atlantipedia!!!

                                                                                                             Neîmblânzitul Get

Flori de mină






Din sângele sfânt al Pământului,
Departe din calea albinelor,
Cresc neatinse de botul vântului
Suavele flori ale minelor.

Ce liniște-i în subterana grădină,
Chiar când pe răsaduri picură lacrimi!
Și-n întuneric, ce de lumină
Izbăvitoare de eresuri și patimi!

Printre flori de mină se arată
Cu solzii de aur Laura-Balaura.
Pe frunte îi sticlește o nestemată
De unde razele îi stârnesc aura.

Un mire și o mireasă, prin tuneluri,
Flori de mină caută pentru nuntă.
Pe munte dansează o ceată de iele,
Până ce cocoșii se trezesc și cântă.

                                Adrian Bucurescu

vineri, 17 noiembrie 2017

Balaurii






          Mitologie românească

     Geto-Dacii numeau monștrii sau fiarele foarte primejdioase BELLOUROS, cu sensurile de ”Pericol; Dezastru; Stricăciune; Pradă; Război”, de unde româna a format balaur, bălărie, plaur și fleoarță ”curvă; târfă”; cf. latin. bello ”a se război; a face război”; belualis ”de animal; de bestie”; alban. bullar ”șarpe de apă”; island. ballr ”îngrozitor; periculos”.
     În mitologia românească, balaurul este un șarpe uriaș, cu aripi, uneori cu mai multe capete și boturi, din care suflă foc și care face numai rău, de multe ori mâncând oameni. Este învins întotdeauna de Făt Frumos sau de alți eroi ai basmelor noastre.
      Alteori, balaurul apare ca făuritor ți străjer al nestematelor și al aurului, locuind pe funduri de prăpăstii sau în ”Țara Armenească”. Unele credințe îi situează locul în văzduh, printre nori, de unde produce ploi torențiale și grindină. În fine, balaurul-zburător este singurul vizibil pentru om,provine din șarpe, căruia îi cresc aripi și începe să zboare, putând fi zărit pe cerul înnorat.
      Acest monstru are o înfățișare cumplită, și unii spun că are un cap mare, cu 12 limbi. Gura îi e atât de mare încât poate înghiți mai mulți oameni deodată; ochii îi sunt bulbucați, nările îi sunt larg deschise și pot azvârli flăcări ucigătoare asupra celui care se luptă cu această dihanie înspăimântătoare. Trupul îi este lung, ca de șarpe, și e acoperit cu solzi și plăci de oțel sau de piatră. Poate avea patru sau mai multe picioare și ghiare ca de leu, coada lungă și atât de puternică încât cu o lovitură dărâmă un munte sau produce un cutremur. Dintr-un salt el poate atinge cerul iar printr-o zvâcnire de aripi poate pluti în Vântul Turbat; cu un răcnet poate dărâma zidurile unei cetăți. Locuiește și în codri întunecați, în peșteri sau în fântâni. Se hrănește cu carne de om, pe care îl poate înghiți cu cal cu tot, după care doarme zile întregi. Cavalerul Trac, Sfântul Gheorghe, Făt Frumos și alți viteji l-au învins, salvând-o astfel pe fata de împărat pe care fiara o pretindea ca tribut.
     Aproape toată iconografia antică, de pe ambele părți ale Dunării, îl prezintă pe Cavalerul Trac ucigând balaurul, imagine preluată de mitografia privindu-l pe Sfântul Gheorghe. Așa-zisul ”Cavaler Trac” nu este altul decât Apollon-Zalmoxis, zdrobindu-l pe regele Scyților cotropitor, PYTHA GORAS ”Fiara (Vita) Grasă”.
     Eroicului Zeu al Geților I se mai spunea și AUR ”Strălucitorul”, așa cum se vede într-o inscripție de pe o plăcuță de marmură descoperită la Hinova, județul Mehedinți, unde voinicul este reprezentat în galop spre dreapta. Sub copitele calului se zărește un balaur înălțat de la pământ, cu brațele întinse orizontal; partea inferioară a trupului acestuia se termină cu o coadă în formă de șarpe. Inscripția este aceasta: AUR GRATI NIAN PRO IMV VOLUMUO. Traducerea: Aur Prea Puternicul taie scârbosul monstru.

                                                                                                              Adrian Bucurescu


joi, 16 noiembrie 2017

Cleștarul





Întâia și toate iernile mele
Au trecut în clinchete de cleștar,
Și-am copilărit în castele,
Total evghenit de acest minerar.

El lamura focului  o strânge
Și făclia o aprinde din Soare.
Minunea este că nu se-ncinge
Și rece rămâne-n alba-i splendoare.

Du la templu preafrumosul cleștar
Și pune-ți dorință curată în gând,
Și îngerii te vor umple cu har,
De tine la Zei în cer colindând!

O, glob de cleștar, chiciură sfântă,
Care destinul știi a bântui,
Scânteile tale îmi descântă
Că prin stihuri mă voi mântui!


                            Adrian Bucurescu

miercuri, 15 noiembrie 2017

Meșterul Manole și Turnul Babel






          Istoria Atlanților

     Abordată fără prejudecăți și ferită de balivernele înșirate de unii dintre așa-zișii noștri ”specialiști”, în realitate bieți ageamii, istoria Românilor se dovedește a fi cea mai veche și cea mai spectaculoasă din lume. Am văzut, de-a lungul acestui documentar că la un moment dat, în plin Neolitic, pe meleagurile noastre a apărut Imperiul AT(Ă)L ANTAI, însemnând și ”Cel Dintâi”, care a marcat și marchează și astăzi, în bune și în rele, evoluția omenirii.
     Din fericire, nu toți istoricii români au fost sau sunt tâmpiți. Astfel, printre cei mai drepți și mai înzestrați dintre ei se numără Bogdan Petriceicu Hasdeu și Nicolae Densusianu, al căror merit este și că, în afara izvoarelor scrise, au adus în față mitofolclorul, arhivă excepțională pentru trecutul poporului român, popor care actualmente abia mai face față ”globalizării” și ”corectitudinii politice”. Va trece negreșit și peste aceste aberații, căci, din mai multe potriviri ale Istoriei Mondiale,  el este adevăratul POPOR ALES.
     Printre altele, Românii au păstrat două geniale balade, ”Meșterul Manole” și ”Miorița”, prima referindu-se chiar la istoria Atlanților, iar a doua la întâmplările din timpul Celor Doi Zalmoxis. În acest episod ne interesează cine a fost de fapt Meșterul Manole. În balada populară, meșterii care lucrează la sfântul lăcaș sunt zece, exact câți erau și cei zece regi atlanți, conduși de cel cu sediul pe actualul teritoriu al României:
     Nouă meșteri mari,
     Calfe și zidari,
     Cu Manole, zece,
     Care-i și întrece.


                                                                Meșterii din Atlantis

     În ce-l privește pe meșterul principal din balada populară, ne ajută lexicul dacic. Astfel, fiind atestat numele MAMMOLO, nu avem decât să-l traducem: 1. MAM MOLO ”Zidarul Măiestru”; cf. rom. a momi; mumă ”regina albinelor”; grec. muma ”vrăjitoare”; rom. mala ”mistrie; șpaclu”; a mălălui ”a netezi tencuiala”; moloz; latin. murus ”zid de cetate, de clădire; zid de apărare”; 2. MAM MOLO ”Care a zidit o Mamă”; cf. rom. mamă; latin. mammo ”a alăpta”; rom. mala; latin. muro ”a încinge cu un zid”. MAMMOLO este același personaj istoric, adică împăratul OEAGRUS, zis și NOE, cel care, în timpul Potopului ce a distrus capitala Atlanților, s-a refugiat spre Munții Bucegi, cu cei apropiați. Cum am mai văzut, în fosta capitală atlantă, devenită mai târziu Tomis, în grupul statuar descoperit acolo este reprezentat și cuplul Oeagrus-Calliope, părinții lui Orfeus. Că Oeagrus este același cu MAM MOLO ”Ziditorul Măiestru” ne sugerează zidurile unei cetăți pe care împăratul de la Marea Neagră le poartă pe cap.


                                                 Mam Molo, împăratul-arhitect, la Tomis

     După cum se vădește, nu doar rezonanța MAMMOLO trimite la Manole, dar și tâlcurile cuprinse în acest nume trimit direct la celebra baladă. În plus, în varianta culeasă de G. Dem. Teodorescu, numele soției lui Manole este Caplea, cum a ajuns în românește, prin metateză, numele împărătesei CALLIOPE, soția lui Oeagrus.
     Ar mai fi de rezolvat ridicarea Mânăstirii Curtea de Argeș de către Manole. S-a întâmplat ca unul din supranumele lui Oeagrus, NEIKU ”Navigatorul”, în ebraică Noah, să fie apropiat de cel al ctitorului frumoasei mânăstiri, voievodul Neagoe Basarab. Dar supranumele NEIKU trimite la Munții Bucegi, unde s-a oprit familia domnitoare atlantă, căci una dintre vechile denumiri ale actualului oraș Sinaia a fost Podul Neagului. Și iată cum acest toponim românesc dezleagă tâlcul latinescului pontifex ”preot”, care literal înseamnă ”făcător de poduri”! Vechii Elini îl zeificaseră pe împărat și sub numele de PONTOS ”Podarul”; cf. rom. punte. Pontos era și denumirea grecească a Mării Negre, pe țărmul căreia își avusese capitala Primul Imperiu Atlant. Și tot așa, lui Oeagrus Geto-Dacii i-au mai zis și PAB ELTER, cu varianta PAV ELTER ”Ridicătorul de Poduri; Sfântul Podar; Peste Pod; Podul Înalt”; cf. rom. babă ”element de construcție la poduri, format dintr-una sau două grinzi”; altar; latin. ultra ”mai mult; peste”. De aici, Geto-Dacii, apoi și alte popoare vechi, au format altă sintagmă, anume PABEL TER, cu varianta PAVEL TER ”Turnul Grozav; Turnul Babel”; cf. rom. pofală ”laudă; slavă; pompă; fast; măreție”; latin. turris ”turn”. Misterioasa denumire apare foarte des întipărită pe țigle și cărămizi din Dacia.


                                          Amintiri atlante pe țigle și cărămizi din Dacia

     Am văzut, în episoade anterioare, că SUMER era al șaptelea regat atlant. Astfel, legenda cu Turnul Babel s-a transmis popoarelor desprinse din zona respectivă, acesta fiind numit în ebraică Migdal Bavel, iar în arabă, Burj Babil. În capitolul 11 din ”Geneza” biblică, este descris un turn uriaș, intenționat a fi principala realizare a orașului Babilu, numele akkadian pentru Babilon. Babel ar fi fost primul oraș construit după Potop, oamenii hotărând ca această cetate să aibă un turn atât de înalt încât vârful lui să ajungă la cer!


                                                  Turnul Babel, vegheat de Zburători

     Cum am mai spus, până la ridicarea Mânăstirii Curtea de Argeș, în mitofolclorul nostru Meșterul Manole încercase să întemeieze cu totul altceva. Și, ca să fie clar că legarea ziditorului de Potop și de Babel nu e o fantasmagorie, iată ce dezvăluie o legendă românească: ”S-o adunat multă lume la Vavilon și o vrut să facă o biserică până în cer. O plouat ploaie mare. Manole avea un corb. Corbul o adus iarbă verde. Ploaia mânase lumea în afară de Vavilon. Corbul, aducând iarbă verde, iar o crescut iarba. N-o putut zidi Vavilonul. Manole o trimis după nevastă. O vinit cu amiaza: era groasă (însărcinată - n.n.). El o zidit-o în zid și o murit. Tot n-o făcut Vavilonul decât până la jumătate.
      Dar oare ce s-a întâmplat cu adevărat? Cum am văzut în capitolele anterioare, Imperiul Atlant fusese întemeiat de Oaspeții Cerești, ale căror vehicule zburătoare brăzdau cerul Neoliticului. Pentru atragerea Celor Divini, Atlanții înălțau movile imense, uneori sub formă de piramide, ca orientare. O asemenea movilă uriașă, care are și o platformă de aterizare, s-a păstrat în orașul Isaccea, fosta cetate getică Noviodunum, din actualul județ Tulcea. Movile mai mici, zise și gorgane, există până astăzi în Dobrogea și în Muntenia de Răsărit.
     Salvat din puhoaiele Potopului, împăratul Oeagrus-Mammolo a ridicat, drept recunoștință Zeilor, un gorgan uriaș, poate chiar sub formă de turn, ce ținea loc și de mausoleu, cum e și cazul piramidelor egiptene. Acolo și-a îngropat soția, care murise în timpul Potopului, imediat după ce-l născuse pe prințul Orfeus. Ideea că Manole a ridicat o biserică, cum spun și balada și legenda, este reală, căci sintagma sacră descrisă mai sus, poate fi înțeleasă și ca PAV ELTER ”Strălucitorul Templu”; cf. rom. văpaievipie; altar. Că acest templu era închinat Zburătorilor Divini se vede dintr-o altă interpretare a sintagmei, PA VELTER ”Pentru Zboruri”; cf. rom. pe; vultur; fluture; a flutura. De aici, balada spune că Manole și-ar fi făurit aripi, încercând să zboare de pe acoperișul mânăstirii.


                                                      Manole, în zbor, la Curtea de Argeș

     Și cum ”a zbura” mai însemna și ”a pluti” și ”a curge”, PA-VELTER a ajuns să însemne și ”Apa Curgătoare; Țâșnirea Apei; Izvorul (Lichidul) Prelins; cf. rom. apă; baie; a bea; (viță de) vie; pe; alban. vaj ”ulei”; rom. vâltoare; latin. philtrum ”băutură fermecată de dragoste”. De aceea, spune balada mai departe, pe locul căderii meșterului a țâșnit un izvor. La Geto-Daci, râul ce curgea prin apropierea marelui templu era socotit oricum sacru, numit fiind în mai multe chipuri: ARAROS, AURUMETTI, KOGAION, NAPARIS etc. Actualmente, de la AURUMETTI, acestui râu i se spune Ialomița. Totodată, din OEAG(Ă)RUS, anticii au făurit mitul legendarului zburător IKARUS.
     Locul unde a fost celebrul turn BABEL este marcat nu doar de vechea denumire de Podul Neagului, ci și de grupul de stânci cu strania denumire de BABELE.


                                                             Ruinele Turnului Babel

     Nu s-a spus aici totul despre vechile și minunatele întâmplări. S-ar mai fi putut povesti, de pildă, despre cum s-a prefăcut Atlantull PAVEL TER în Apostolul Pavel din Tars. Rămâne pe altădată...
     Ei, ce mai spuneți, boieri dumneavoastră? Ce părere aveți de istoria României? Așa-i că este fascinantă ?

                                                                                                            Adrian Bucurescu

                                                                                                           

marți, 14 noiembrie 2017

Stirpea aleasă





Prin Dacia noastră de acum
plutește o pâclă străină și deasă
și vântul pândește-n tabun,
iar moartea își mână argații la coasă.

Și nu știu de-i noapte sau zi
ori somnul în mreje demult ne-a-nșelat.
În cer, poate, doar ne-om trezi,
când toaca va bate în turn cadențat.

Dar unde-o fi trupul zbârcit
și unde-o fi părul cel veșted și nins?
Un sânge năvalnic în noi s-a stârnit
și-n ochi luminițe din nou s-au aprins.

Zalmoxis ne-așteaptă-n palat
și-ntreabă ce face stirpea aleasă.
O, patrie, eu rău te-am visat,
și-acum aud că ești a lumii crăiasă!


                                Adrian Bucurescu

luni, 13 noiembrie 2017

Decebal, într-un ghid turistic italian


       



     FORO TRAIANO. L'imperatore M. Ulpio Traiano nacque ad Italica (Spagna) nel 53 D.C. Il grande, formidabile compito del suo regno, fu l'espansione dell'Impero verso oriente, oltre la Dacia dove un principe, vero genio militare, Decebalo, aveva imposto all'imperatore Domiziano una pace ignominiosa.
     Nel 101 Traiano parti per il Danubio. In questa campagna, apprestate strade e fortificazioni, espugno la capitale, ed impose condizioni estremamente dure, tanto que Decebalo non volle mantenerle.
     Nel 105 vi fu una nuova lutta. I Daci si batterono disperatamente, ma il loro esercito fu distrutto. L'eroico principe pose fine ai suoi giorni, e Traiano torno a Roma carico di tesori.

                        ROMA DALLE ORIGINI AL 2000 / Arte Storia Archeologia / LOZZI Roma / edizioni tuiristiche


duminică, 12 noiembrie 2017

Tăcerea





Prea multe cuvinte roiesc între noi,
cuvinte-fluturi, cuvinte-viespi.
Ce multe cuvinte ne mai pândesc!
Să nu îmi mai spuneți
că la început a fost Cuvântul!
Nu! La început a fost Tăcerea.
Tot Universul tăcea pe atunci.
Și acum și pururea și în veac
omătul și oglinzile tac.
Chiar și aceste versuri stinghere
ar trebui citite în tăcere.
Prea multe cuvinte, prea multe!
Cuvintele, se știe, stârnesc mai rău
decât lama cuțitului.
Fiecare cuvânt ar trebui cetluit,
Da, la început a fost Tăcerea.
Tot în tăcere, pentru liniștea noastră,
încet-încet ne vom lămuri
că singura certitudine a vieții
este aceea că toți vom muri.


                              Adrian Bucurescu

sâmbătă, 11 noiembrie 2017

Revenire: LOGO-UL ROMÂNIEI





     După cum s-a aflat deja, talentatul autor și câștigător al concursului privind logo-ul României pentru președinția Consiliului Europei în 2019 este Ioan Nicolae Dobrinescu, elev în clasa a IX-a, la Liceul ”I. L. Caragiale” din București. Îi mulțumesc din tot sufletul acestui minunat băiat, care mi-a întărit încrederea că o bună parte din tineretul României nu s-a contaminat de balivernele din manualele de istorie, ci se preocupă de gloria nemuritoare a Daciei noastre. Acest logo de bun augur îmi dă siguranța că vor mai veni în curând și alte victorii împotriva trădătorilor de neam și de țară, molipsiți de ”corectitudinea politică”. Așa să ne ajute Zalmoxis!


joi, 9 noiembrie 2017

La Copuzu







Meleag divin! Pristaniște-nflorită!
Aici e Bărăganul de elită.
Pe-aici plutește râul cel bălai,
Izvorul căruia-i direct din Rai.

Aici zăpada-i mai strălucitoare
Decât zăpezile altor hotare,
Iar cai cu aripi nici n-ating pământul,
Când sănii de argint se-ntrec cu vântul.

Noaptea, pe-aici, săiastre aprind focul
Și crucile de piatră-și schimbă locul.
În crânguri, primăvara, către zori,
Țin slujbe mierle și privighetori.

Eu spun că, într-al Patimilor leat,
Pe-acest tărâm Hristos a înviat,
De-aceea-n Noaptea Învierii vin
Și se botează cei păliți de chin,

Iar după ce își schimbă vechiul nume,
Tămăduiți se reîntorc în lume,
Pe când la piscul getic, plini de har,
Șerpi milostivi descântă în altar.

Oare visez că-n acest Rai de lut
Copilăria mea am petrecut?
E prea frumos să fie-adevărat
C-am fost și eu copil! Poate-am visat.

                                      Adrian Bucurescu





miercuri, 8 noiembrie 2017

LOGO-UL ROMÂNIEI


                     
              Ca după orice Amurg, vine un nou Răsărit!

                                               .        AM ÎNVINS!



                                          Zeii Daciei nu dorm!

                                   În pofida tuturor latinopaților din lume! 

Tăblițele dacice de la Sinaia





          < Amurgul Dacilor >

     DACO ARMOSA SONTO ROMUNO DUSAGI. EO SIO ROTOI PANO FACTO AU JEONCO SOA VIRGIL. SOMON IRTASO GHILA A COSA CEO VORUSA. VACERA CASERO CO DACO ARMOSA. DUJEON A PAROSE CAPO DACEBIALO SOSINTO NOVALO.

     Traducerea:

     Armata dacă a fost de Romani copleșită. Văzându-se înconjurat, domnul le-a făcut oștenilor săi un semn. Mulți tovarăși ai Celui Vrednic au căzut la întoarcere. La amurg, a căzut și armata dacă. Dușmanii i-au tăiat capul lui Decebal, ducându-l pe sus. 


                                       Adrian Bucurescu, Tainele tăblițelor de la Sinaia, Ed. Arhetip, 2005




marți, 7 noiembrie 2017


     Arhanghelii Mihail și Gavril




     Dintre Arhanghelii din cerul Daciei, MYKALE, adică ”Luptătorul”, domnea peste Toamnă și peste Amurg, iar GABRO, adică ”Vestitorul”, peste Iarnă și Miazănoapte. Românii îi cheamă Mihail și Gavril, și-i sărbătoresc la hotarul dintre Toamnă și Iarnă. De aceea, cu acest prilej, autorul acestui blog le urează tuturor celor legați de aceste teonime multă sănătate, noroc, fericire și LA MULȚI ANI!

Viața și petrecerea Viteazului





Verde și rece-i lacrima bradului.
Cerul e vânăt. Piatra e seacă.
Hei, de-a călare trece Viteazul,
oastea vrăjmașă să mi-o întreacă.

Cerbii cei albi cată pe-aproapele,
urma domnească să nu mi-o piardă.
Abia-și mai ține Mihaiul pleoapele
de neodihnă: veșnic cu-o bardă.

Viața mai toată-i alergătură.
Iată Valahia-i pohta lui dulce.
Iată Moldova-i fulgerătură
ce nu-l adastă să mi se culce.

Ci Alba Iulia, mândra cetate
fost-a aleasă dalbă a domnului,
unde trezit-a neamul și legea
din prea adâncul mrejelor somnului.

Și-așa rămas-a în frunza codrului,
în valul apei, în muchia dealului,
IO MIHAI, Domnul Valahiei
și al Moldovei și al Ardealului.

Că nu e piatră, nu e pădure,
nice fântână, nice un plai
să nu foșnească în românește:
Glorie Eroului,
          pururea Bravului
          Marelui Domn Mihai!


                         Adrian Bucurescu

     Această poezie a fost publicată în revista ”Flacăra”, nr. 28, la 15 Iulie 1976.