Zodia Balanței este orânduită între 23 Septembrie și 22 Octombrie. Cea mai apropiată de primele sensuri atlante este denumirea unei cetăți din Dacia, anume POLONDA. Ca și alte zodii, termenul se referea la evenimentele anuale. Așadar, POL ONDA însemna pe vremea Atlanților ”Împlinirea (Creșterea) Florilor”; cf. rom. fală; a se făli; val; pol ”20”; latin. polus ”extremitate a axului pământului și cerului; pol; bolta cerului; steaua polară”; rom. untișor, untul-vacii (bot.); alban. end ”polen”; grec. anthos ”floare”; latin. anthinus ”de flori”. Mai limpede, denumirea se referea la la răstimpul Septembrie-Octombrie, când se recoltau plantele; cf. latin. planta ”mlădiță; vlăstar; butaș”; planto ”a planta”. De aceea, grație cuceririi Asiei și Americii de către Atlanți, în civilizația Sumerului și Acadului, zodia premergătoare Balanței este a Fecioarei, Zeița Cerealelor, iar la Incași și la Mayași, a Zeiței Porumbului.
Însă, cum am mai scris, în limba atlantă sensurile se lămureau din cele opt tonuri, așa că POL ON DA însemna și ”Împărțit la Doi”; cf. rom. felie; a felia; în; doi; latin. duo, duae, alban. dy ”doi; două”; rom. a îndoi. Astfel, din POLONDA, în româna populară a derivat palanță, în dialectul meglenoromân, palandză, dar și balanță, în româna literară. Așa a și rămas până astăzi: Zodia Balanța.
Despre nativii din Balanță se spune că au o personalitate deschisă, fiind semne de Aer, și sociabilă, fiind o zodie cardinală, deschisă către societate. Ei se numără printre cele mai plăcute persoane din zodiac, mereu echilibrate, atente cu cei din jur, concesive și dornice să facă lucrurile să meargă. Balanțele cântăresc foarte mult ceea ce fac, poate că uneori prea mult și pierd prilejul de a lua o decizie bună. Dar ele știu cum să echilibreze lucrurile și ajung la liman la timpul potrivit. Se simt în largul lor când sunt în centru atenției. Balanța este un semn justițiar.
Nestematele norocoase pentru nativii din Balanță sunt: jadul, lapis lazuli, ochi de tigru, acvamarinul, labradoritul, citrinul și cuarțul.
Adrian Bucurescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu