sâmbătă, 3 octombrie 2020

Magii Daciei. ABRACADABRA

 


           Mistere Zalmoxiene

 

      Celebra formulă magică ABRACADABRA a fost întrebuințată în Europa și Orientul Apropia, în tot Evul Mediu. Se credea că e de ajuns să porți în jurul gâtului talismanul cu această formulă, scrisă în dispunere triunghiulară, că alungă prin vrajă diferite boli și să vindeci febra. Aceste haruri demonstrează că a fost creată în Dacia, fiindcă, în graiul strămoșilor noștri, AB'R A CAD A B'RA înseamnă și ”În jurul gâtului se atârnă”; cf. rom. afară; obor; alban. afer ”aproape; cam; circa; lângă”; oborr ”curte”; rom. gât; gâtiță ”beregată; gâtlej”; a înghiți; a - art. hot. adj.; alban. var ”a (se) atârna; a (se) agăța; a (se) suspenda”.

     Preluată de la Daci, se pare că expresia a fost consemnată pentru prima oară, în spațiul străin, într-un text din sec. II î.e.n., denumit Liber Medicinalis, tratat cunoscut și sub titulatura De Medicina Praecepta Saluberina, scris de învățatul roman Quintus Sammonicus Serenus. Cartea acestuia cuprindea o serie de tehnici populare de leac, între care și formula magică ABRACADABRA, inscripționată de medici pe amuletele folosite la vindecarea bolilor. Sintagma se scria în această dispunere:

      Pentru preoții și magii Daciei formula era mult mai complexă, conținând și strigăte de luptă, întrezărite în colțul din dreapta, de sus în jos, rostite astfel: 1. A R'BA DAC A R'BA - ”Taie (sfâșie; bate), Dacule, spintecă (fulgeră)!”; cf. rom. a rupe; râpă; hârb; hurubă ”hrubă; groapă”; a răpăi; alban. rrufe ”fulger”. 2. AR'BA DAC AR'BA - Slavă, Dacie, Slavă! Glorie, Dacie, Mărire! Înalță-te (ridică-te), Dacule, ridică-te (înviorează-te); Avântă-te (înaintează), Dacule, îndrăznește!; Întărește-te (întremează-te), Dacule, vindecă-te!”; cf. rom. aripă; a aripa ”a înaripa; a da avânt; a însufleți”; iarbă ”plantă medicinală; plantă de leac”; haraba ”căruță mare de transport”.

 


                                                     Scenă de pe Columna lui Traian

     Cum am mai scris pe paginile mele de Fb, graiurile geto-dacice erau inteligibile prin tonuri, accente, silabe prelungite, context etc. Iată de ce și respectiva formulă avea o sumedenie de tâlcuri, după cum era rostită: 

     1. AB'RA CAD AB'RA - ”Apari, Doamne, Apari!”.

     2. AB'RA CAD AB'RA - ”Apără, Doamne, Apără!”.

     3. AB'RA CAD AB'RA - ”Fă, Doamne, să înving!; Dă, Doamne, să mă însănătoșesc!”.

     4. AB'RA CAD AB'RA - ”Arată-Ți, Doamne, Forța (Măreția; Mărinimia)!”.

     5. AB'RA CAD A B'RA - ”Dă (adu), Doamne, Belșug!”.

     6. AB'RA CAD A B'RA - ”Dă (adu), Doamne, ce doresc!”.

     7. A B'RA CAD A B'RA - ”Cei Patru Zei sunt Un (de; dintr-un; singur) Neam (dintr-o Famile)”.

 


                           Altarul cu Sfânta Pătrime, descoperit la Helis, azi Piscu Crăsanilor

     8. A B'RA CAD A B'RA - ”În (doar în) Patru Zei să crezi!”. * Această tălmăcire se referă la Cruce, simbol sacru și pentru Românii de astăzi.

     9. A B'R A CAD A B'RA - ”Din Patru, un Zeu a pătimit”. * Acest Zeu a fost Apollon-Zalmoxis, ucis de Scyți.

     10. A B'R A CAD A B'RA - ”Din Patru, o Zeiță a dispărut”. * Din Sfânta Pătrime adorată de Daci, astăzi se mai cinstește doar Sfânta Treime, în care Zeița Diana nu Se mai regăsește.

     11. A B'RA CAD AB'RA - ”Natura (Lumea) Zeii au creat-o; Universul (Cosmosul) Zeii l-au făcut”.

     12. A B'RA CAD A B'RA - ”Din Foc (Energie; Lumină) Zeii au apărut; Din Foc Zeii S-au născut (făcut)”.

     Am tradus variantele formulei magice, sprijinindu-mă de limbile română, latină și albaneză, înrudite între ele. Cuvintele moștenite le-am înscris în marele dicționar tracic, care, cu ajutorul Zeilor Daciei, s-ar putea să apară anul acesta. Cât despre talismanele cu ABRACADABRA, dacă erau prielnice în Antichitate și în Evul Mediu, de ce n-ar fi și astăzi?

                                                                                                           Adrian Bucurescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu