sâmbătă, 4 mai 2019

Obiceiuri populare în Duminica Tomei





     Întâia Duminică de după Paște se numește în toate ținuturile românești Duminica Tomei. Prin unele locuri din Ardeal, sărbătoarea se numește Duminica Tomei și Paștile Mici, iar pe la Beiuș i se mai zice și Droaște sau Druște.


     În această Duminică, prin Vestul Ardealului, este obiceiul ca fiecare om să pună pe mormintele morților din familie vase, iar celor înaintați în vârstă, aflați de față, să le dea un colac și o lumânare de sufletul celor răposați, iar băieților și fetelor, ouă și colăcei, numiți pupi.
     După ce se sfârșește pomana, se adună cu toții lângă biserică și acolo se ospătează la o masă comună, până cam spre seară. În răstimpul cât ține acest ospăț, băieții trag necontenit clopotele.
     Prin unele locuri, în Duminica Tomei se pomenesc morții care s-au înecat. În ajunul acestei sărbători, se aprinde o lumânărică și se pune la pământ, în credința că toate sufletele celor ce s-au înecat fără voie se strâng împrejur.


     Tot în Duminica Tomei, la Brașov are loc o impresionantă paradă a Junilor, care merg călare prin centrul orașului, tradiție păstrată de multe veacuri. 

                                                                                                        Adrian Bucurescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu