joi, 7 iunie 2018


          Interzicerea Frumuseții pe Pământ




          Patul lui Procust și ”corectitudinea politică”

     Dacă toți oamenii din lume ar fi deștepți și frumoși, pe Pământ ar fi o plictiseală îngrozitoare. Nici vorbă de atingerea unei societăți ideale. Iar cine crede că toți oamenii sunt egali se înșeală amarnic. Unii sunt inteligenți, alții, proști, unii, talentați, alții, neîndemânatici, unii, voinici, alții, bicisnici, unii, frumoși, alții, urâți. Nici măcar în fața legii nu sunt egali oamenii. Cine are bani plătește un clănțău și scapă de orice condamnare, pe când un amărât, sărac lipit pământului, chiar și nevinovat, nu are nicio șansă în vreun tribunal din lume.
     Tot așa, în principiu, bărbatul este mai voinic decât femeia, iar ea este mai frumoasă decât el. Aparțin aceleiași specii, evident, Omul, dar sunt diferiți. Femeia mai și naște. Vine însă un curent din Vestul și din Nordul Europei care vrea să interzică cuvintele mamă și tată, în favoarea unuia singur, anume ”părinte”, ca să nu mai existe ”discriminare” între sexe!!! N-aș fi crezut să apuc în această viață o asemenea bazaconie.
     Zilele trecute, a venit știrea că s-a hotărât ca, la concursul de ”Miss America”, să se renunțe la proba cu costumul de baie și să nu mai conteze frumusețea fizică. Vorba unui internaut: ”Păi, atunci concursul să fie transmis la Radio”! Așadar, de-acum încolo pot participa la această competiție femei cu mustață și barbă, cocoșate sau știrbe, cu păr pe picioare etc. Mai mare dragul, nu-i așa? Și-apoi, ar fi ”corect politic” să participe și bărbații, că tot se merge pe ștergerea diferențelor dintre sexe!
     Probabil că nici dracului, cât e el de drac, nu i-a trecut prin cap până acum asemenea neghiobie!
     Dar minților bolnave care au pus la cale schimbarea condițiilor competiției cu pricina le-a mai venit o idee și mai tâmpită decât aceea privind costumul de baie: renunțarea la defilarea concurentelor în rochie de seară! Degeaba ai încerca să le explici acelor mutanți că rochia nu este doar un veșmânt, ci, de multe ori, o operă de artă, de când e lumea și pământul!
     Până și comunismul, care propovăduia egalitatea deplină a oamenilor avea concursuri, unde campionii se detașau nu doar față de cei simpli, ci și de ceilalți concurenți, fiind răsplătiți pentru strădaniile lor. Nu cumva vor fi interzise toate concursurile, inclusiv Jocurile Olimpice, ca nu cumva să se mai creadă că există oameni mai înzestrați decât alții? În același sens, ar fi bine ca și geniile să stea la locul lor, să nu mai încurce ”egalitatea între oameni”. Totodată, femeile care ar avea ghinionul să se nască frumoase vor trebui să se automutileze sau măcar să poarte măști, ca să nu jignească urâtele!
     Ideea ”corectitudinii politice” nu e așa de nouă pe cât s-ar crede, inițiatorul ei fiind un anume Procust, mai exact, Prokrustes, din îndepărtata Antichitate greacă. Acesta ademenea drumeții și le oferea ospitalitatea casei sale. Odată ajunși în casă, Procust îi obliga să se culce pe un pat de aramă. Atunci când călătorul era mai scurt decât patul, Procust îi întindea trupul, trăgându-l de mâini și de picioare, până ce-l lungea pe potriva patului. Dacă oaspetele era mai lung decât patul, Procust îi tăia capul sau picioarele. Evident, în orice situație, deznodământul era moartea călătorului nenorocos. Eroul Tezeu a pus capăt vieții și practicilor sadice ale lui Procust, supunându-l acelorași tratamente pe care le rezervase el ”oaspeților” săi.
     Metaforic, ”Patul lui Procust” a devenit simbolul practicilor abuzive de încadrare a oamenilor, a gândirii și simțămintelor lor, în anumite tipare prestabilite.
     Mă tot gândesc de unde naibii a (re-)apărut ”corectitudinea politică” și cum de o mai rabdă Cerul. Mă ispitește o posibilă explicație. Astfel, celor care conduc astăzi lumea, dacă nu sunt putrezi de bogați, măcar nu le lipsesc banii. Altminteri, nu au nicio sclipire de geniu, niciun talent, nicio compasiune, nicio calitate umană. De obicei, sunt mediocri. Toate faptele lor, în  aparență bune și frumoase, nu-i costă aproape nimic, nu sunt decât populism, singurul scop fiind atragerea cât mai multor voturi. Invidioși, măcar instinctiv, pe cei care se afirmă prin alte fapte decât câștigul banilor, pe cei care îi întrec prin inteligență, frumusețe fizică sau sufletească ori prin dragostea de libertate, politicienii actuali strâmbă natura și încearcă să-i facă pe toți ceilalți egal de șterși, de needucați,de  antinaționali, de nesimțiți. Fenomenul se mai numește și ”globalizare”. Zi și noapte, mass-media le cântă în strune susținătorilor ”corectitudinii politice”, uneori din interes, alteori de frică și, de cele mai multe ori, din prostie.


     Sunt sigur că un Făt Frumos s-a născut, fiind de așteptat să prindă puteri și să pună capăt acestei rușini cu care avem nenorocul de a fi contemporani. Am eu o presimțire, că salvarea Europei Occidentale și a Americii de Nord ar putea veni din Estul Uniunii Europene...

                                                                                                               Adrian Bucurescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu