Samca
Pe lângă supranumele cel mai cunoscut, acela de Baba Cloanța, Samcăi i se mai spune și Baba Hârca și Avestița, Aripa Satanei. Este confundată uneori cu altă babă cumplită, anume Muma Pădurii. Această bătrână înspăimântătoare are părul foarte lung, rar și nepieptănat. Ochii roșii îi sclipesc ca jăraticul și îi joacă în cap, nasul îi seamănă cu o seceră, iar cei câțiva dinți îi ies din gură de lungi ce sunt. În loc de mâini are un soi de ghiare. Trupul i se strâmbă întruna. După unii, Samca locuiește în codru, după alții, în fundul Tartarului, alături de stăpâna ei, Talpa Iadului. Bolborosește mereu cuvinte neînțelese de oameni.
Când se află în preajma unei femei care trebuie să nască, baba vine și îi sporește acesteia chinurile facerii sau chiar o omoară. Pe copii, dacă nu reușește să-i ucidă, le dă o boală gravă, numită samcă sau spasm.
Drăcoaica poate căpăta diferite înfățișări, și femeile nu scapă de ea decât dacă poartă cu ele o rugăciune a Sfântului Arhanghel Mihail și în care se află toate numele ei. În acea rugăciune se spune că Arhanghelul Mihail s-a întâlnit cu Samca tocmai când aceasta se ducea s-O chinuie pe Fecioara Maria. Arhanghelul a prins-o pe babă de păr și a bătut-o cu sabia, întrebând-o de ce și cum îi chinuie pe oameni. Ea a mărturisit că în timpul somnului vine sub diferite înfățișări și îi omoară cu meșteșugurile ei drăcești: ”Eu mă fac ogar și pisică, mă fac umbră și lăcustă, mă fac păianjen și muscă, și toate nălucirile văzute și nevăzute eu mă fac. Și așa intru prin casele oamenilor, de le smintesc maicile când sunt îngreunate și iau fața lor când sunt în somn. Și mai curând mă apropii de fata care este însărcinată și, de rușinea lumii, își frământă trupul și omoară copilul într-însa, și mă apropii de pezevenghe și de fermecătoare și de cele care dau cu bobii sau caută cu sita ori cu peria, și de cea care nu ține în dreptate cu bărbatul său. Și am nouăsprezece nume: Avestița, Nadarca, Salomia, Nacara, Avezuha, Nadaria, Salmona, Paha, Puha, Grapa, Zliha, Nervuza, Hamba, Glipina, Humba, Gara, Glapeca, Tisavia și Pliaștia. Cu aceste nouăsprezece nume ale mele merg de smintesc femeile; dar unde sunt numele mele scrise, eu nu mă pot apropia de acel loc și nicio treabă nu am la acea casă și la toate ale casei aceleia și unde s-ar găsi acest zapis cu aceste nume”.
Boala celor munciți de Samcă se poate vindeca și cu descântece.
În mare măsură, Samca seamănă cu Baba Iaga, din mitofolclorul Slavilor.
Adrian Bucurescu
Boala celor munciți de Samcă se poate vindeca și cu descântece.
În mare măsură, Samca seamănă cu Baba Iaga, din mitofolclorul Slavilor.
Adrian Bucurescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu