joi, 8 septembrie 2016



     Mitologie românească





          Grădinile Magice

     În Grădinile Veşnice, unde locuiesc iarna Ielele, Zânele, Frumoasele, Doamnele, Rusaliile şi alte făpturi minunate, florile nu se scutură niciodată. Toate aceste plante, surorile nemuritoare ale celor de pe pământ, sunt bune de leacuri şi vrăji, dar numai Sfintele le ştiu toate întrebuinţările. Florile din Grădinile Fermecate luminează toată ţara, aducând frumuseţe, sănătate şi forţă, aşa cum sugerează acest colind din Tilişca, judeţul Sibiu:
Cocoş gaiu mi-a cântat,
     Florile-mi dalbe,
Flori albe s-au revărsat; 
Şi din flori floare răsare -
Floare cu trei răzişoare.
     Grădina Vrăjită se arată în visele boierilor, ca în acest colind din Valea Mică, judeţul Alba:
Visu ce-o visatu,
Noaptea d-asta-i noapte,
Ce din curtea lui,
Jur-prejur de lacu-i,
Cea trestie măruntă.
Şi-n mijloc de lacu,
Măr nalt, înfloritu,
Domnu-mpodobitu;
Pă tulpini dă măru, 
Cea viţă roviţă; 
Pă poale-s dă măru, 
Dalbele vrejoare; 
La vârfşor de măru,
Vineţi golumbei.
     Aceste colţuri de Rai se formează neobişnuit:
La munţi ninge, plouă,
     Lerului!
La şes cade-mi rouă.
Roua ce-a picat
D-un lac a făcut,
D-un lac lăzărel,
Cu iarbă pe el. 
     Din Grădinile Fermecate s-au răspândit în lume cele mai frumoase flori precum şi ierburile tămăduitoare. Printre acestea se numără şi bănuţeii sau părăluţele, care, prin judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt socotite florile Frumuşelelor, ce cresc prin grădinile lor, laolaltă cu vâzdoagele, saschiul şi banatul. Se crede că aceste grădini ale Frumuşelelor sunt în poieni, pe colţuri de stânci. Intrarea în Grădinile Vrăjite poate fi însă fatală, deoarece Frumuşelele sau Ielele fură puterile oamenilor, mai ales ale celor care se culcă pe pajiştile lor înflorite.
     În aceste Grădini Minunate creşte şi floarea-focului sau frăsinelul. În Banat, cei "hăluiţi" (de mâini, de picioare, de cap etc.) obişnuiesc să se culce afară în câmp, între florile de frăsinică, în ziua de Tudorusale, în credinţa că le trece boala. În noaptea de Tudorusale se spune că rup Halele vârful frăsinelului. Uleiul degajat de această plantă, pe vreme caldă şi liniştită, se aprinde, înconjurând-o cu o aureolă luminoasă, fără să o pârlească; de aceea, se numeşte şi floarea-focului. În Grădinile Vrăjite creşte şi părul-Maicii-Domnului, plantă bună pentru întărirea rădăcinii părului.Tot în aceste grădini creşte şi roua-cerului, despre care se spune că ar fi iarba-fiarelor ori că seamănă cu ea.
     Prin Grădinile Munţilor creşte şi smirdarul sau bujorul-de-munte, cu care, la Răşinari, se fac copiilor scăldători "de spurcat", cu lingura-Zânelor, flori din vârsta-miresei şi bani de argint. Acestea şi încă multe altele sunt florile dalbe din colindele noastre!

                                                                                                             Adrian Bucurescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu