Ultimul împărat al Daciei a fost ROMAN sau LOMAN ”Luminosul”, cu acest nume fiind pomenit și pe un opaiț descoperit în cetatea de la Drobeta. Un tâlc al acestei, ROMAN E SIS, este ”Roman e cel mai Mare”; cf. rom. e; sus; alban. sasi ”cantitate”.
A domnit mulți ani luminoși, după ce a eliberat și a reîntregit Dacia, pe urmele marilor regi Buerebuistas și Decebal. În vremea domniei sale, țara a cunoscut o mare dezvoltare a culturii, științei și economiei, dar istoricii noștri nici că au habar de el, doar poporul păstrându-i amintirea cu poeticul titlu Domnul de Rouă.
Dacă însă nu a rămas în literatura noastră scrisă, renumele lui l-a întipărit celebrul poem german Das Nibelungenlied ”Cântecul Nibelungilor”, care datează din veacul al XIII-lea, unde, în rândul 13 sl manuscrisului C, Aventura 22, Căsătoria Krimhildei cu Atilla, este pomenit Der herzog Ramunch uzer Vlachen lant, care, în germana medievală, înseamnă ”Principele Ramunc din Țara Vlahilor”.
A doua sursă privind acest mar conducător este un alt poem eroic, Bitterolf und Dietlieb, ”Bitterolf și Dietlieb”, compus tot în germana medievală la jumătatea secolului al XIII-lea, unde iarăși este pomenit Ramunc, care provine tot din Vlachen lant.
ROMANCH este supranumele eroului biruitor al Romanilor, așa cum aceștia din urmă își luau titluri ca Germanicus, Britannicus etc. după ce ănvingeau sau li se părea că învingeau unele popoare.
Cu varianta RAMUNC este o altă poveste, aceasta având alte tâlcuri, printre care și RA MUNC ”Cercul Sfânt; Roata Minunată”; cf. rom. rai ”roată de lemn sau de metal, cu caneluri la margine, prin care poate fi rulată o parâmă de cânepă sau de oțel”; monah; a mângâia; alb. mung ”călugăr”. Dar această Roată Sfântă era chiar Soarele, încă de pe vremea Imperiului Atlant, din care făcea parte și Egiptul. Iată cum înfățișau Egiptenii Soarele, căruia îi ziceau chiar RA, precum Geto-Dacii:
Revenind la supranumele de RA MUNC, putem înțelege de-acum ce reprezintă Discul de Andezit de la Sarmizegetusa Regia, pe care împăratul eliberator a reconstruit-o. De altminteri, acestui disc i se spune chiar Soarele de Andezit.
Cum era obiceiul strămoșilor noștri, numele a fost interpretat și ca RA M-UNC ”Grup de (cu) Unghiuri”; cf. rom. roi; alb. me ”cu”; rom. unghi; ungher. Este așa-zisa ”Stea a lui David”, din grota de la Șinca Veche, o hieroglifă dacică pentru portretul de alături, care-l înfățișează pe însuși marele nostru împărat. Evident, simbolul nu are nicio legătură cu ”Biblia”!
Aceasta înseamnă că împăratul Ramunch a fost sanctificat, grota de la Șinca Veche având hramul lui. Transformarea ei în biserică este regretabilă. Nu mai erau destule locuri pentru ortodocși?!
În interiorul stelei din grotă se vede și o roată, care, după unii, ar încercui conceptele chinezești Yin și Yang! Chiar de-ar avea legătură cu simboluri extrem-orientale, aceasta s-ar datora doar impunerii culturii atlante asupra altor popoare.
RA M-UNC sau RA MUNC mai însemna și ”Roata cu Unghiuri; Roata cu Colți; Roata Dințată; Roata Dantelată; Roata cu Vârfuri (Raze); Roata din Vârf; Roata de Sus; Roata Sfântă; Roata Strălucitoare”; cf. rom. rai ”roată cu caneluri”; alb. me ”cu”; rom. unghi; ungher; monah; mangă ”surpătură; prăpastie”; alb. mung ”călugăr”; mangjes ”dimineață”. Desigur, tâlcurile se refereau la Soare, care era și simbolul lui Apollon-Zalmoxis, preluat și de Romani ca Sol Invictus. Aceste interpretări dezvăluie încă o dată sensul inscripției de pe opaițul de la Drobeta al numelui ROMAN ”Luminosul”; cf. rom. Român; lumină; a lumina; rumen; a (se) rumeni.
De la sensul de ”Roată Dințată; Roata Dantelată” provine și un alt frumos portret al împăratului, pe un medalion descoperit la Sarmizegetusa Regia:
RA ”Roată” avea și tâlcurile de ”Cerc Solid; Împrejmuire; Îngrăditură; Fortăreață”, de unde româna are și varianta roată ”unitate militară cu un efectiv aproximativ egal cu cel al unei companii”. Iarăși, din RA ”Îngrăditură”, un sat din arealul glorioasei capitale a Daciei, Sarmizegetusa Regia, reședință și a lui RAMUNCH, a păstrat denumirea de Grădiștea de Munte, iar râului care curge tot pe acolo i se spune Grădiștea.
RA MUNC mai însemna și ”Cu Vrednicie; Cu Hărnicie”; cf. rom. la; muncă; a munci. De aici vine și frumosul etnonim de Româncă.
Războiul de Independență sub conducerea eroului RAMUNC a pornit de la castrul ARRUTELA, de pe malul stâng al Oltului, unde era granița dintre Dacia Liberă și Dacia Romană. Printre altele, AR RUT ELA se tălmăcește ”Al Roții Strălucitoare”; cf. rom. al; roată; Iele (mit.); alban. yll ”stea; astru”. Astfel, prima capitală a Daciei Libere a fost pe locul actualului muncipiu Râmnicu-Vâlcea, toponim provenit direct de la RAMUN'C. Tot de la ARRUTELA, după cum vom vedea, au pornit și legendele cu celebrul rege Arthur, transferat în Apusul Europei. A venit vremea să ne recuperăm trecutul glorios, nu-i așa?
Adrian Bucurescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu