Conducătorul carului are pe piept Zvastica.
Denumirea Zvasticii provine din trac. SEG(H)ESTICA, atestat ca nume de localitate.
Tălmăciri:
1. SE GHESTICA - ”Care bate; Care învinge; Cu Forță; Cu Superioritate; Cu Măreție; Cu Mărinimie; Care ocrotește; Care apără; Care îndrumă”; cf. rom. se; să; câștig; a câștiga; găzdac ”avut; bogat; înstărit; situat; chiabur”; a se găzdăci ”a se îmbogăți; a se pricopsi”; latin. castigo ”a mustra; a dojeni; a pedepsi; a înfrâna; a ține în frâu; a îndrepta”.
2. SEGHE STICA - ”Care strălucește pe Flamură; Care se înțeapă (gravează) pe Drapel; Care se scrie pe Steag; Care îmboldește Ostașii; Care însuflețește (încălzește) Războinicii”; cf. SICA - sabia dacică; rom. șagă ”glumă”; cegă; latin. seco ”a tăia; a grava; a sculpta”; sica ”pumnal cu lama încovoiată”; alban. shege ”rodie”; zheg ”arșiță”; rom. steag ”drapel; (arh.) unitate militară mai mică; trupă de oameni înarmați”; stihie.
3. SEGHESTICA - ”Izbândă; Superioritate; Vrednicie; Forță; Întremare; Sănătate”; cf. rom. bătaie la săvastoc ”bătaie strașnică, zdravănă”; sfeștoc ”mănunchi de busuioc folosit pentru stropirea cu agheasmă”; sanskrit. suastika, germ. Swastika ”svastică”. Pentru evoluția, în română, C, G, H > F, V cf. fruct > frupt, a se înfrupta; doctor > doftor (pop.); pohtă > poftă etc.
Astfel se explică și celebra formulă, însușită de împăratul Constantin cel Mare, IN HOC SIGNO VINCES ”Sub acest semn vei învinge”, care a fost înscrisă și pe steagurile oastei sale. Împăratul zărise pe cer ZVASTICA, zisă și CRUCEA FULGERULUI sau CRUCEA SOARELUI.
Zvastica, scrisă și Svastica, este cel mai sfânt simbol non-silabic în Hinduism. Prin extensie, și Jainismul și Budismul întrebuințează acest simbol. Din păcate, în Occident svastica este cunoscută mai ales ca emblemă generală a mișcării fasciste și naziste. Pe teritoriul României au fost descoperite mai multe obiecte împodobite cu svastică, datate încă din Neolitic.
Adrian Bucurescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu