joi, 13 august 2020

Cel mai bizar document descoperit vreodată





          Manuscrisul Voynich


     Manuscrisul lui Voynich, cunoscut și ca Manuscrisul de la Vila Mondragon, este un volum cifrat, despre care nu se cunoaște nici autorul, nici data la care a apărut. Are forma unei cărți ilustrate cu 232 pagini. Textul este scris cu litere și cuvinte neidentificate până acum, fără greșeli, tăieturi sau corecturi. În schimb, desenele sunt lucrate cu mai puțină strădanie. Ele reprezintă plante, oameni, animale și teme astronomice. Multe plante nu au putut fi identificate.


    Cu toate eforturile intense depuse pentru descifrarea sa, manuscrisul nu a putut fi descifrat până în prezent, nici măcare cu ajutorul calculatoarelor.
     Originalul se păstrează în Biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library, de la Yale University, din New Haven, Connecticut, SUA.


     O scriere misterioasă, cu un alfabet necunoscut și fără corespondent în istorie, imagini ale unor plante, cele mai multe necunoscute pe Pământ, semne zodiacale complexe și siluete de femei goale scăldându-se în bazine diforme, pline cu un lichid ciudat - acestea sunt doar câteva din elementele care i-au determinat pe cercetători să declare Manuscrisul Voynich drept cel mai bizar document descoperit vreodată.

                                                                                                                 Adrian Bucurescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu