Mărețul rege Dromichaites
Armata lui Lysimachos era chinuită de foame. Prietenii îl sfătuiră pe rege să scape cum va putea și să-și mute gândul că oastea lui l-ar putea salva. Lysimachos le răspunse însă că nu era drept să-și părăsească ostașii și prietenii, asigurându-și lui o scăpare rușinoasă. (...) Dromichaites, regele Tracilor, (a Geților - n.n.), după ce primi cu mare prietenie pe regele Lysimachos, numindu-l și tată, îl conduse împreună cu copiii săi într-o cetatea numită Helis. Ajungând oștirea lui Lysimachos în puterea Tracilor, aceștia se strânseră la un loc - alergând în număr mare - și strigară să le fie dat pe mână regele prizonier, ca să-l pedepsească. Căci - spuneau ei - poporul, care luase parte la primejdiile războiului, trebuie să aibă dreptul de a chibzui asupra felului cum să fie tratați cei prinși. Dromichaites fu împotriva pedepsirii regelui și-i lămuri pe oșteni că este bine să-l cruțe pe bărbatul acesta. Dacă l-ar omorî pe Lysimachos - spunea el - alți regi au să-i ia domnia și se prea poate ca regii aceștia să fie mult mai de temut decât înaintașul lor. Dar cruțându-l pe Lysimachos, acesta - cum se și cuvine - are să se arate recunoscător Tracilor, care i-au dăruit viața. Iar locurile întărite, aflate mai înainte în stăpânirea Tracilor, ei le vor dobândi înapoi fără nicio primejdie. Cu încuviințarea mulțimii, Dromichaites caută printre prizonieri pe prietenii lui Lysimachos și totodată pe sclavii care obișnuiau să-l slujească și-i aduse în fața regelui prizonier. Săvârși apoi jertfa și-l pofti pe Lysimachos la ospăț - împreună cu prietenii săi și pe Tracii cei mai de vază.
Diodor din Sicilia, Biblioteca istorică
Textul de pe o tăbliță de la Sinaia:
DROYOMICTO GREVY SO GHETO TORSO S-APO SONTO. LYSIMAXO BREBYRO COPONO ELIJ. LACHIMA EIDE UNYO GIUTA AEO UGHERO POUT. CH-EDO A NOISYMOR OPTOEA OINO VOSYRE. Y GAL TOAGE ORE POVISA.
Tălmăcirea:
Dromichaites, conducătorul Geților, s-a întors la Apa Sfântă. Lysimachos, străinul, a fost adus la Helis. Cu poftă mânca autocratorul din vase de lut. Mânca laolaltă cu voinicii noștri și bea. Și mâncau din vase de aur tâlharii.
* Apa Sfântă era NAPARIS ”Divinul”, râul numit astăzi Ialomița.
** Cetatea Helis se afla pe actualul Pisc al Crăsanilor, pe malul drept al Ialomiței.
*** În ruinele cetății Helis a fost descoperit un superb rhyton de lut, din care este posibil să fi băut chiar Dromichaites, la ospățul cu ”tâlharii”, cum li se spune în textul getic lui Lysimachos și Macedonenilor lui.
Acest rhyton se află astăzi în Muzeul Județean de Istorie, din Slobozia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu