duminică, 26 iunie 2016

Povestea vorbei



     Ţara lui Papură Vodă




     În folclor, "Ţara lui Papură Vodă" înseamnă o ţară fără stăpân, unde legile nu mai există sau sunt încălcate frecvent. Din păcate, starea actuală a ţării noastre face ca această veche expresie să fie mai actuală ca oricând...
     Dar cine să fi fost Papură Vodă, de e pomenit până în zilele noastre? Se pare că au fost... doi cu acest nobil titlu. Însă cel mai vechi e Ştefăniţă Lupu, domnitor al Moldovei între 1 Decembrie 1659 şi 29 Septembrie 1661. Domnia i-a fost tulburată de pretendenţii  la tron aduşi de Turci şi Tătari, după care au urmat o ciumă şi o foamete cumplită. În "Letopiseţul Ţării Moldovei", Miron Costin scrie: "Înţelegându Ştefăniţă Vodă că treace Constantin Vodă Nistrul la Soroca, au ieşit la Coiceani cu oastea sa ş-au pus tabăra acolea, însă oastea era pre puţină, că ţara într-aceaia foamete era într-aceala anu, cât mânca oamenii papură uscată în loc de pâine, măcinând-o uscată. Şi de pe aceaia foamete porecliia şi pre Ştefăniţă Vodă, de-i dzicea Papură Vodă".
     Apoi, pe vremea când Imperiul Habsburgic stăpânea Oltenia, boierii l-au convins pe un fost haiduc, ce fusese şi pandur în slujba Austriecilor, pe nume Neagu Papură, să conducă o poteră pentru a mai potoli atacurile haiducilor şi hoţilor. Provenit el însuşi dintre haiduci, Neagu Papură a închis ochii, lăsându-i să jefuiască în continuare. La câteva luni a fost înlocuit de boieri şi a luat iar drumul codrului, după ce a întărit zicala "Ţara lui Papură Vodă", provenită din Moldova.

                                                                                            Adrian Bucurescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu