Povestea vorbei
Amuzantul şi pitorescul DEX susţine că braşoavă vine din... Braşov. Vânzător de braşoave e totuna cu vânzător de gogoşi, adică "mincinos; palavragiu", iar braşoavă înseamnă: "minciună; palavră; vorbă goală; afirmaţie neserioasă; balivernă; fleac; invenţie; născocire; plăsmuire; scorneală". E de remarcat că toate aceste sensuri trimit şi către povestirile vânătorilor şi pescarilor de astăzi... Şi totuşi: ce, numai la Braşov se vindeau şi încă se mai vând gogoşi?
Să ne întoarcem în timp, pe vremea când în Dacia existau toponime ca BERZOBIS şi BERZOVIA, ultima variantă aflându-se şi astăzi în judeţul Caraş-Severin. Din pomenitele toponime vine şi denumirea actualului municipiu Braşov. Dar cum se tălmăceau aceste cuvinte dacice?
În majoritatea limbilor germanice, ursului i se spunea BER, de unde şi cunoscutele toponime Berlin şi Berna, care îl au şi acum pe stemele lor. În româneşte, BER a rămas în cuvinte ca bârlog şi berc. Din vechile cronici germanice aflăm că războinicii se îmbrăcau în blană de urs, ca mai întâi să fie binecuvântaţi cu puterea acestei fiare şi, în al doilea rând, ca să-i înspăimânte pe duşmani. În mitofolclorul aceloraşi germanici figura şi Berengott, Zeul-Urs. Din aceleaşi motive ca ale vecinilor lor de N-V, războinicii daci se înveşmântau şi ei în blană de urs. Această datină este confirmată de istoricul antic Porphiros, care povesteşte că, îndată după naştere, Zalmoxis a fost înfăşurat într-o blană de urs. Aşadar, în limba dacă, BER-ZOBIS sau BER-ZOVIA însemna "Blană de Urs", căci din ZOBIS şi ZOVIA româna a moştenit şuviţă "păr; pleată" şi şubă. Se înţelege de aici că, pe de-a-ntregul, BERZOBIS şi BERZOVIA se tălmăceau ca "Războinic; Război", de unde avem şi vrajbă şi numele de familie Bârjovanu.
Întorcându-se din războaie, ostaşii aveau obiceiul şi îl mai au şi astăzi, de a povesti prin ce au trecut. Desigur, unii mai înfloreau propriile isprăvi sau pur şi simplu, chiar dacă într-adevăr dăduseră dovadă de o vitejie fără seamăn, nu erau crezuţi de toţi ascultătorii. Aşadar, deşi cu aceeaşi origine, braşoavele nu mai au demult vreo legătură cu Braşovul.
Adrian Bucurescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu